Kako da podesite veličinu ikonica na iPad-u

Redizajnirani Home Screen u iPadOS-u odlično izgleda i funkcioniše, a od sada imate priliku da sami odredite veličinu ikonica vaših omiljenih aplikacija.

Ova funkcija nije bila spominjana na Keynote-u u junu prilikom predstavljanja novog iPadOS-a. Istini za volju, još uvek ne postoji mogućnost da korisnik sam određuje veličinu ikonica, ali su mu ponuđene opcije More i Bigger.

Prva opcija smanjuje veličine svih ikonica kako bi ih što više stalo na početni ekran. Zasnovan je na formatu 6x5 ikonica i dozvoljava da se na ekran smesti maksimalno 30 ikonica. Druga opcija je, pak, opcija koja nam nudi format 5x4, što znači da bi na ekranu moglo da se nađe najviše 20 ikonica koje su razmaknute jedna od druge i izgledaju malo veće.

Korisnici se već godinama žale na nedovoljno efikasno iskorišćeni prostor na Home Screen-u iPad-a. Ova opcija je konačno naznaka da će dugogodišnji problem konačno biti rešen.

Da biste odabrali jednu od ove dve opcije, potrebno je da pratite sledeće korake:

  • Otvorite Settings na svom iPad-u sa iPadOS sistemom.
  • Izaberite opciju Display and Brightness u meniju na levoj strani.
  • U delu App Icon Size imate mogućnost da izaberete:
  • Bigger: do 20 većih ikonica aplikacija (mreža 4x5)
  • More: do 30 manjih ikonica aplikacija (mreža 5x6)

Prema sistemskom podešavanju iPadOS-a, biće vam podešena opcija More. U slučaju da vam se više dopada druga opcija, moraćete ručno da je promenite u navedenom postupku.

Osim razlike u veličini ikonica, ove opcije ne menjaju način rada aplikacija na iPad-u. Kada koristite opciju More, prostor za widgete sa krajnje leve strane je deo vašeg Home screen-a. Ako uključite opciju Bigger, Today View će se prikazati slično kao Control Center, što može da se vidi na prikazanoj slici.

Podešavanje veličine ikonica aplikacija je za sada dostupno samo na iPad-u.

Iako ova opcija još uvek nije dostupna na iPhone-ima sa iOS-om 13, čak ni na većim Plus i Mac modelima, očekuje se da će u nekom od sledećih ažuriranja biti omogućena.