Kreirajte sigurnosnu kopiju fotografija i videa putem iCloud Foto u macOS-u Catalina

Lične fotografije i video klipovi su verovatno sadržaj koji svaki korisnik želi da obezbedi i sačuva od svakog mogućeg oblika kompromitovanja. Zato je u macOS-u Catalina aplikacija Photos nadograđena integrisanom uslugom za izradu sigurnosne kopije. iCloud Photos je najlakši način upravljanja vašom ličnom kolekcijom fotografija.

Kako funkcioniše

iCloud Photos sinhronizuje fotografije i video klipove između svih vaših uređaja, uključujući i albume. Primera radi, zabeležite fotografiju svojim iPhone-om, a ona će automatski moći da bude prikazana na vašem iPad ili Mac uređaju.

Apple-ov cloud menadžer nije samo idealan za sinhronizovanje, već i za kreiranje sigurnosnih kopija. U slučaju da ostanete bez svog iPhone-a, neće se dogoditi da izgubite sve fotografije i video klipove. Nalaziće se na istom mestu i onda kada budete zamenili svoj iPhone.

Sve što je potrebno da znate

Usluga iCloud Photos radi pomoću vašeg Apple ID-a, pa vaš identitet mora biti isti na svim vašim uređajima. Obično je reč o istoj adresi e-pošte i lozinki kao i za App Store. Ova funkcija je deo Apple-ove usluge iCloud. To znači da iCloud Photos koristi Apple-ov memorijski prostor u cloudu, a ne na uređaju.

Najvažnije je da morate da imate dovoljno memorijskog prostora na iCloud-u za sve vaše fotografije i video klipove. Kada počnete da koristite iCloud Photos, memorijski prostor na vašem uređaju vas više neće ograničavati. Većina korisnika će morati da izdvoji određenu sumu novca za mesečnu pretplatu da bi mogli da koriste iCloud Photos.

"Prostorni" planovi

"Prostorni" planovi u iCloud-u i njihove cene variraju od države do države. u SAD-u se cene kreću u rasponu od 0,99 do 9,99 dolara na mesečnom nivou. Evo mesečne cene za svaku opciju:

  • Besplatno – 5 GB
  • 0,99 dolara – 50 GB
  • 2,99 dolara – 200 GB
  • 9,99 dolara – 2 TB

Ne znate koliko vam je prostora potrebno? Možete da počnete od najjeftinije opcije sve dok vam ne bude zatrebalo više prostora.

Kako da počnete

Evo šta je potrebno da učinite da biste uključili iCloud Photos na iPhone-u ili iPad-u:

  • Otvorite Settings.
  • Dodirnite svoje ime na početku liste.
  • Dodirnite iCloud > Photos > Toggle, a potom uključite opciju iCloud Photos.
  • Ponovite ovaj postupak na svim svojim uređajima da biste započeli sinhronizaciju vaših kolekcija. Na svakom uređaju morate da koristite isti Apple ID i svi uređaju moraju da budu ažurirani na najnoviju verziju sistema.

iCloud Photos funkcioniše i na Mac uređajima:

  • Otvorite System Preferences.
  • Izaberite iCloud.
  • Kliknite opcije pored Photos.
  • Uključite iCloud Photos.
  • I Windows računari mogu da pristupe funkciji iCloud Photos putem Apple-ovog Control Panel-a. Fotografije i video klipovi se moguvideti i na internetu na stranici icloud.com/photos.

Upravljanje memorijskim prostorom

Šta raditi u situaciji kada nemate dovoljno prostora na svom iPhone-u za sve svoje fotografije? iCloud Photos ima funkciju i za to – opciju da svaku fotografiju i video sačuvate lokalno na svom iPhone-u, iPad-u ili Mac uređaj. Doduše, to podrazumeva dodatan prostor za čuvanje sadržaja.

Prednost je što svemu možete da pristupite direktno, čak i kada niste povezani na internet. Međutim, veće kolekcije će, samim tim, zauzeti više prostora. Ako nemate dovoljno prostora na svom uređaju, iCloud Photos uključuje opciju za optimizovanje memorijskog prostora. Svojim fotografijama i video klipovima i dalje možete da pristupite putem aplikacije Photos, ali vam je potrebno da budete povezani na internet da biste ih videli u punoj rezoluciji.

Više

Ako posedujete Mac uređaj koji je stalno povezan na Internet i uključen, možete da sačuvate vaše fotografije na eksternom disku koji kreira sigurnosnu kopiju u okviru Time Machine.

Šta ako slučajno obrišete neku fotografiju? iCloud Photos briše tu fotografiju na svim vašim uređajima, ali imate 40 dana da je vratite iz foldera Recently deleted ukoliko se predomislite.

iCloud Photos ne služi za sinhronizaciju i čuvanje samo vaših fotografija i video klipova, već i onih koje ste preuzeli sa različitih platformi. Razlog više zbog kog ne možemo da ga ne smatramo najboljom kolekcijom koja obuhvata sve naše uređaje.