Objavljena prva javna beta verzija macOS-a Catalina

Nakon iOS-a 13 i iPadOS-a, evo i nove verzije macOS-a za sve koji se žele rešiti iTunes-a i početi sa testiranjem novog sistema. Svi drugi OS-ovi mogu se otvoriti samo sa pozivnicama u ovoj beta fazi.

Kao što smo već pisali, Apple je objavio javne beta verzije iOS-a 13 i novog iPadOS-a. Sada je tu i najnovija verzija OS-a za Mac računare, pod nazivom macOS Catalina.

Najvažnija nova funkcija macOS-a je dodatno zbližavanje macOS-a i iOS-a. To znači da brojni razvojni programeri sada trebaju prilagoditi svoje iOS aplikacije za Mac.

Ali daleko veća promena je da ćemo umesto iTunes-a sada imati Music, Podcast i TV aplikacije, a moći ćemo upravljati svojim mobilnim telefonom i preko bočne trake Findera. Dobro znana "Screen Time" funkcija je takođe prilagođena za macOS, dok je aplikacija Photos redizajnirana.



Ako želite upotrebljavati iPad kao dodatni ekran, možete ga povezati sa Mac računarom putem opcije Sidecar na iPadOS-u i macOS-u Catalina.

Međutim, zapamtite da se radi o beta verziji!

To znači da se mogu javiti ozbiljne poteškoće, pa se instalacija ne preporučuje svim korisnicima. Definitivno je potrebno napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka. Najbolje bi ipak bilo da pričekate finalnu verziju sistema koja stiže u septembru.

Kako instalirati javnu beta verziju macOS-a Catalina

Prvi korak: Izradite sigurnosnu kopiju! Nemojte preskočiti ovaj korak – to je ključno ako u nekom trenutku poželite da se vratite na stariju verziju sistema.

  • Otvorite stranicu beta.apple.com u internet pretraživaču.
  • Prijavite se sa svojim Apple ID-jem i pritisnite Get Started.
  • Na sledećoj stranici pročitajte uslove korišćenja i prihvatite ih.
  • Potom odaberite macOS na spisku dostupnih sistema i odaberite „Enroll your Mac“.
  • Preuzmite datoteku, a potom pratite zadate korake.
macOS Catalina je kompatibilan sa sledećim uređajima:

Mac mini iz 2012. i kasniji, MacBook Pro iz 2012. i kasniji, iMac iz 2012. i kasniji, Mac Pro iz 2013. i kasniji, MacBook iz 2015. i kasniji, iMac Pro iz 2017. i kasniji.