Novi MacBook vrhunac je naizgled nemoguće misije: sve ono najbolje od Mac-a smestili smo u nikad lakši i kompaktniji prenosni računar. Za to je bilo potrebno svaki element osmisliti od nule, učiniti ga tanjim i lakšim, ali istovremeno i boljim. Na kraju smo dobili puno više od novog prenosnog računara, osmislili smo budućnost prenosnih računara.

Nikad veća tastatura u nikad manje prostora Čvrsto verujemo u to da je udobna, velika tastatura, ključna za potpuni užitak korišćenja prenosnih računara. I takvu tastaturu je trebalo nekako uklopiti u elegantnu, tanku liniju novog MacBook-a. Zato smo odlučili da promenimo konstrukciju i način proizvodnje tastature u celosti. Redizajnirali smo svaki taster i njegov mehanizam. Rezultat je tastatura koja nije samo tanja, već i udobnija, preciznija, sa boljim odzivom i jednostavno savršena za upotrebu.

Retina kakva još nije viđena Čim otvoriš novi MacBook i ugledaš njegov prelepi 12‑inčni Retina ekran sa staklom od ivice do ivice, sve ti postane jasno. Fotke živih i bogatih detalja kao da iskaču sa ekrana. Više od 3 miliona piksela čini svako slovo na ekranu savršeno čitljivim. I što je najbolje, celokupan vizuelni spektakl odvija se na najtanjoj i energetski najefikasnijoj Retini koju smo ikada proizveli.

Force Touch. Trackpad je značajno napredovao Novi MacBook ima i novi trackpad. Novi Force Touch trackpad svakim milimetrom svoje površine predan je preciznom kliktanju. Ispod površine, senzori detektuju snagu pritiska omogućujući ti neke nove načine interakcije sa Mac-om. Jačim pritiskom na trackpad aktiviraš Force klik kojim otvaraš nove funkcije, poput brzog pronalaženja definicije reči ili pregleda dokumenta. Druga novost je haptička tehnologija — suptilna vibracija trackpada zahvaljujući kojoj sve ono što se događa na ekranu možeš osetiti i pod prstima. Te napredne mogućnosti savršeno dopunjuju intuitivne Multi-Touch pokrete koje Mac korisnici obožavaju. Ukratko, preko Force Touch-a ćete se ti i tvoj Mac još bolje razumeti. Bez puno reči.

Stvoren za život bez žica Novi MacBook potpuno je opremljen za bežični svet. Zahvaljujući Apple-ovom softveru koji maksimalno iskorišćava najnovije Wi‑Fi i Bluetooth tehnologije, gotovo sve ono što radiš na računaru sada možeš obaviti bez žice. Spajanje na internet, prenos podataka, organizovanje fotografija, slušanje muzike — da bi bio povezan više ne moraš biti vezan.

Punjač spojen na priključak još uvek je najefikasnjji način punjenja prenosnog računara. Zato i novi MacBook dolazi sa priključkom za napajanje, ali ne bilo kakvim. Novi USB-C najnapredniji je i najsvestraniji priključak ikad, jer sve što ti treba dobijaš na jednom mestu. Malen je, reverzibilan i tri puta manji od standardnog USB-a, a omogućava ti punjenje, brzi USB 3 prenos podataka i video izlaz.

Skandalozno tih Svaki delić novog MacBook-a stvoren je za tihi rad i efikasnost. Ključ je u procesoru Intel Core M5 generacije koji troši samo 5W, a još efikasnijim ga čini saradnja sa OS X Yosemite. Šta više, procesor i OS X troše toliko malo energije da im ni ventilator više nije potreban. To znači da tvoj MacBook radi skoro nečujno. Uz to, matična ploča sa procesorom potpuno je redizajnirana kako bi svu snagu koja se očekuje od Mac-a smestila u što manje prostora.

Osmislili smo bateriju za ceo dan Baterija prenosnog računara mora trajati ceo dan. Tu nema kompromisa, pa čak ni kad je u pitanju izuzetno kompaktan računar kao što je novi MacBook. Njegova tanka silueta jednostavno je bila previše, odnosno premalo, za tradicionalne baterije. Stoga smo razvili sopstvenu, jedinstvenu tehnologiju baterija, posebno osmišljenu da iskoristi svaki milimetar dostupnog prostora. Rezultat je slojevita baterija, profila savršeno prilagođenog neverovatno tankom MacBook-u. Neviđena baterija za neviđen računar.

OS X OS X pokretačka je snaga svakog Mac-a. Izgrađen na čvrstim UNIX temeljima, osmišljen je da u potpunosti iskoristi sve mogućnosti hardvera, ostajući pritom jednako jednostavan za korišćenje koliko i lep. Njegovu čudesnu kolekciju aplikacija sa zadovoljstvom ćeš koristiti svakoga dana. A omogućiće da tvoj Mac i iOS uređaji sjajno sarađuju.

Ugrađene aplikacije Svaki Mac dolazi opremljen moćnim aplikacijama za produktivnost i kreativnost. Tu su, naravno, i sjajne aplikacije za surfovanje, slanje mailova i poruka, organizovanje kalendara i sve druge svakodnevne zanimacije. Ima čak i aplikaciju za traženje novih aplikacija. Tvoj Mac nije samo moćan, on je i moćno opremljen.