Aplikacije za osobe obolele od dijabetesa

Predstavljamo nekoliko aplikacija koje pomažu u očuvanju zdravlja, naročito ako imate bilo koji oblik dijabetesa.

Prema definiciji MedlinePlusa, dijabetes je bolest koja uzrokuje povećanje nivoa šećera u krvi, odnosno glukoze. Glukoza dolazi iz hrane koju jedemo, a insulin je hormon koji omogućava da stanice u našem telu apsorbuju glukozu i tako dobiju energiju. Sa dijabetesom tipa 1, telo ne stvara insulin. Sa tipom 2, koji je i češći, telo ne upotrebljava insulin na pravilan način. Bez dovoljno insulina, glukoza ostaje u krvi. Takođe, postoji i stanje u kojem je nivo šećera u krvi povećan, ali ne dovoljno da bi vam bio dijagnostikovan dijabetes. Međutim, u tom slučaju imate povećan rizik oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Povećan nivo šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda može imati ozbiljne posledice – mogu vam stradati oči, bubrezi i nervi. Dijabetes može uzrokovati i probleme sa srcem, moždani udar, a u nekim slučajevima i amputaciju uda.

Da biste izbegli komplikacije, važno je održavati dobar nivo šećera u krvi. U svetu se povećava broj obolelih od dijabetesa tipa 2, ponajviše zbog manjka fizičke aktivnosti, konzumacije brze hrane i stresa.

Ono smo što jedemo!

 

Jedna od stvari na koju treba najviše pripaziti je ishrana. Odabir kvalitetnih namirnica je ključ za dobro uravnoteženu ishranu. Sledeće aplikacije vam mogu pomoći u tome.

Mealime: Meal Plans & Recipes

Ova aplikacija vam pomaže u pripremi jednostavnih i zdravih obroka. Namenjena je korisnicima koji se žele zdravije hraniti, ali ne žele provoditi sate u kuhinji. Prelepe ilustracije će vam pomoći da odaberete obroke i recepte. Možete ih i prilagođavati – i u pogledu sastojaka i u pogledu veličine porcija. Osim toga, aplikacija vam pomaže da sastavite spisak za kupovinu, i predlaže koja oprema vam je potrebna za pripremu određenog jela.

Lifesum: Diet & Macro Tracker

Osim praćenja i planiranja obroka, ova aplikacija vam omogućava praćenje unetih kalorija. Prednost je što vam nisu potrebne nikakve matematičke veštine. Dovoljno je da upišete šta ste jeli, i automatski ćete dobiti okvirne informacije o kalorijama i nutrijentima koje ste uneli u telo. Osim toga, ova aplikacija pomaže u planiranju obroka za celu nedelju. Njena verzija za Apple Watch poseduje praćenje dnevnog unosa vode i obaveštava vas kada je vreme da popijete čašu ove tečnosti. Takva obaveštenja vam zaista mogu biti od koristi tokom napornog radnog dana.

Pokrenite se!

Ovo je zlatno pravilo. Čak i ako ne volite da vežbate, morate se kretati – naročito ako većinu dana provedete u sedećem položaju. Za osobe obolele od dijabetesa, ovo je obavezno.

C25K® 5K Trainer

Iako naziv izgleda malo komplikovano, radi se o vrlo jednostavnoj i korisnoj aplikaciji. Savršena je za trkače, jer ćete dobiti virtuelnog ličnog trenera i gomilu korisnih informacija. Osim toga, možete je povezati sa brojnim aplikacijama za streaming muzike, poput Apple Musica i Spotifyja. Naravno, prati i vaš napredak. Da se vratimo na njen naziv – ako pratite sva uputstva koje vam aplikacija pruža, za samo osam nedelja ćete moći da istrčite 5 km.

Fitbit Coach i SWEAT: Kayla Itsines Fitness

Ovo su dve vrlo slične aplikacije. Obe poseduju personalnog trenera, uputstva i planove vežbanja. Jedina razlika je što je aplikacija SWEAT dizajnirana isključivo za žene. Obe aplikacije nude planirane vežbe koje odgovaraju različitim nivoima kondicije. Ako se pretplatite na Fitbit, imaćete pravog ličnog trenera. Sa druge strane, pretplatom na SWEAT dobijate pristup vežbama i savetima za pravilnu ishranu.

Kontrolišite nivo šećera u krvi!

Sledeće aplikacije vam pomažu da kontrolišete nivo šećera u krvi.

Sugar Sense Diabetes App

Njena najveća prednost jeste ta, da se može sinhronizovati sa mnogo uređaja za merenje nivoa šećera u krvi, i sva merenja će biti sačuvana. Kompatibilna je sa Apple HealthKitom i aplikacijom Health. Na osnovu raznih statističkih podataka, možete temeljno pratiti svoje zdravlje.

Diabetes Tracker by MyNetDiary Inc.

Ovo je jedna od najsloženijih aplikacija dostupnih za obolele od dijabetesa. Lako se upotrebljava i sadrži mnogo funkcija. Može se povezati sa Siri i postoji verzija za Apple Watch.

Iako postoji mnogo različitih uređaja i programa na tržištu, ipak je najvažnije doneti odluku i držati je se.