Apple je obustavio razvoj AirPower-a

  Svi koji su bili skeptični u vezi inovativnog bežičnog postolja za punjenje bili su u pravu. Taj uređaj nije mogao zadovoljiti Apple-ove visoke standarde kvaliteta, pa je čitav projekat obustavljen.

  U septembru 2017. Apple je najavio bežično postolje za punjenje koje bi istovremeno moglo puniti više uređaja. Iako se ne radi o revolucionarnoj ideji, jer slični uređaji već postoje, Apple je otišao korak dalje i najavio da će njihov punjač pametno prepoznati svaki uređaj koji stavite na njega i da će punjenje biti moguće svuda.

  Od tada su prošle dve i po godine, a svi i dalje čekamo. Korisnici su i dalje bili entuzijastični, a sve nas je obradovala vest da će uređaj napokon biti lansiran ovog aprila. Pojavila se i slika AirPower-a na internet stranici australijskog Apple-a, a nedavno je lansirana i nova generacija AirPods-a koja dolazi sa savetom da se te slušalice najbolje pune na AirPower-u.

  Nakon svega toga, izjava Dana Riccia, višeg potpredsednika za hardverski inženjering, koju je dao za TechCrunch, nas je prilično šokirala:

  Nakon mnogo uloženog truda, zaključili smo da AirPower ne može zadovoljiti naše visoke standarde i obustavili smo projekat. Izvinjavamo se svim korisnicima koji su se radovali ovom lansiranju. I dalje verujemo da je budućnost bežična i predani smo daljem razvoju bežičnog iskustva.

  Od samog početka realizacija AirPower-a je bila pod znakom pitanja. Mnogi inženjeri su tvrdili da sadašnja tehnologija nije dovoljno razvijena za kreiranje tog uređaja. Znamo da su planirali da ugrade manje punjače u postolje, i da bi u određenim situacijama radili samo pojedini. Glavni problem je bio u pregrevanju, što je onemogućivalo da uređaj dugoročno radi.

  Predstavljanjem uređaja koji još nije dovršen, Apple je sigurno doveo svoje inženjere u vrlo stresnu situaciju. Znamo da je Apple u prošlosti napravio brojne revolucionarne stvari. Ali ne i sada. Razvoj hardvera je zahtevan posao. To sada vidimo i na primeru ovako velike kompanije. Ipak, Apple je do sada uspešno izlazio iz sličnih nezgodnih situacija, pa verujemo da budućnost donosi nešto bolje.