Apple najavio gomilu usluga

  Na jučerašnjem Keynote-u smo saznali sve o Apple-ovim novim uslugama. Časopisi sa pretplatom, TV serije, čak i sopstvene kreditne kartice.

  Večerašnji Apple Keynote bio je prilično drugačiji od dosadašnjih. Nakon prošlonedeljnog niza iznenađenja i novih iPad-a mini, iPad-a Air, iMac-a i nove generacije AirPods-a, svi smo znali da sinoć neće biti mesta za hardver, a to je naglasio čak i Tim Cook u uvodnom videu: sve će biti posvećeno samo novim uslugama.

  Apple-ov čelnik je istakao da je Apple-ova snaga u tome što najbolje na svetu mogu upravljati trojcem harder – softver – usluge. To je, priznajemo, zaista teško poreći. Baš kao što su jednostavno korišćenje, obraćanje pažnje na detalje i akcenat na sigurnosti oduvek igrali važnu ulogu u poslovanju kompanije.

  Nakon toga smo imali priliku da čujemo sve o najnovijim uslugama. Neke smo očekivali, ali neke su nas potpuno iznenadile. Ali, krenimo redom.

  Apple News+

  Apple News+ je prva usluga koju je Apple predstavio tokom jučerašnjeg Keynote-a. Kako su internetom kružile brojne glasine da Apple ne uspeva da postigne dogovor sa vodećim američkim dnevnim novinama, svi su se pitali šta će nam Kupertino na kraju pripremiti. Odgovor su časopisi. Tu su Times, National Geographic, The New Yorker, Vogue, Fortune i Rolling Stones, kao i Los Angeles Times i Wall Street Journal.

  Radi se zaista o rešenju sa ukusom, sa animiranim naslovnicama i kvalitetnim kolekcijama. To je nešto što bi moglo privući mnoge ljubitelje časopisa, koji odlično izgledaju na iPhone i iPad uređajima. Sve to se može kupiti za mesečnu pretplatu od 9,99$, a podržano je i Deljenje sa porodicom, kao i u slučaju Apple Musica. Zaista odlična usluga… za Amerikance. Usluga je dostupna od danas u SAD-u i Kanadi, a u Australiju i UK stiže na jesen. Na žalost, nemamo nikakvih informacija o tome kada će (i da li će) ta usluga postati dostupna u drugim državama.

  Apple Card

  Ovoj usluzi je bilo posvećeno malo vremena. Na osnovu uspeha Apple Pay-a, Apple je sada predstavio sopstvenu kreditnu karticu. Radi se o inovativnom rešenju, sa dnevnim plaćanjima, zanimljivim interfejsom, integracijom aplikacije Wallet i izuzetno visokoj zaštićenosti informacija. Goldman Sach će preuzeti ulogu odgovorne banke, i – naravno – mi u tome nećemo još uživati. Doduše, tu je i dalje Revolut, koji će sada izgubiti dosta korisnika u Americi, ali nadamo se da će se zato dodatno usmeriti na Evropu.

  Apple Arcade

  Igre u App Store-u su i do sada bile popularne: na njih 300.000 u ponudi ima čak milijardu korisnika. Međutim, postoji velika razlika između besplatnih i igara koje se plaćaju, i koje teško postaju konkurentne.

  Doduše, moramo istaći da je Apple najavio i sasvim novu uslugu koja je slična nečemu što smo već imali: sa pretplatom na Apple Arcade možete imati pristup kompletnim verzijama i nadogradnjama više od 100 igara bez ograničenja, i to sve bez reklama i kupovina unutar aplikacija. Na osnovu uvoda, radiće se o ekskluzivnim igrama iz App Store-a, koje će biti dostupne na svim platformama. Dakle, moći će se igrati na iPhone-u, iPad-u, Mac-u i Apple TV-u, kako online, tako i offline. I ovde imamo podršku za Deljenje sa porodicom, a roditelji će moći kontrolisati koliko će vremena deca provoditi na igranje igrica.

  A sada evo odličnih vesti: ova usluga će biti dostupna u 150 zemalja, ALI još uvek ne znamo u kojima. Loše vesti: usluga stiže tek na jesen, a cena još uvek nije poznata. Lično smatramo da ne bismo trebali očekivati vrhunske igre, nego one prosečne iz ponude u App Store-u, ali sigurno će se naći i kvalitetnih naslova. U svakom slučaju, ovo je nešto čemu se trebamo radovati.

  Apple TV+

  Sledeći na redu bio je Apple TV, prvo sa gledanjem televizije u Americi, a potom sa kupovinama na zahtev. Nećemo ulaziti u detalje, sledi samo najvažnije.

  Kompanija se napokon ohrabrila i najavila Apple TV aplikaciju, koja će biti dostupna na najpoznatijim Samsung, LG i Sony pametnim televizorima, a moći će se koristiti čak i sa Rokuom i Amazon Fire TV-om. Štaviše, stići će i na Mac unutar ekosistema.

  I sada stiže ono što smo tako dugo čekali u svetu televizije. Čini se da će Apple ući na tržište TV usluga na zahtev sa sopstvenim emisijama, i to malo pre Disney-a. Sigurno pretpostavljate kako se zove nova usluga – Apple TV+!

  Ukratko, evo što je zapravo predstavljeno na jučerašnjem Keynote-u. Apple će se predano posvetiti kreiranju sopstvenih TV emisija za uslugu Apple TV+. Umesto foršpana, o svemu smo bili informisani putem anegdota koje su nam ispričali glumci. Tako smo mogli uživati u sledećim scenama:

  • Steven Spielberg je izašao na scenu i obećao uskrsnuće 93-godišnjeg brenda. Malo kasnije, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steve Carell reklamirali su svoju novu jutarnju emisiju „Morning Show“.
  • Potom su Jason Mamoa i Alfred Woodard opisali kako će nas uvesti u svet u kom su ljudi ostali bez vida kao posledica velike katastrofe.
  • Zatim je scenu preuzeo komičar Kumail Nanjiani i predstavio svoju novu emisiju „Little America.“
  • Nakon njega uživali smo u Big Birdu iz popularne serije Sesame Street, koji je razgovarao sa drugom krpenom lutkom i otkrio da će zajedno podučavati decu kodiranju na Apple TV-u.
  • J.J. Abrams i Sara Bareilles ostavili su malo bleđi utisak. Nakon što je Bareillas na klaviru odsvirala tematsku pesmu, na binu je – napokon – izašao i Tim Cook.
  • Oprah Winfey, najpopularnija voditeljka u SAD-u dobiće svoje mesto na Apple TV-u, a baviće se svojim neverovatno popularnim književnim klubom. To će zasigurno privući mase.

  Ova usluga će biti dostupna u više od 100 zemalja, pa možemo pretpostaviti da ćemo i mi moći uživati u njoj. Međutim, ni od toga ništa pre jeseni, a cena je još uvek velika nepoznanica.

  Tako je završen Keynote. Bilo je to prilično drugačije iskustvo od onoga na šta smo navikli, a predstavljeno nam je mnogo napola dovršenih projekata. Istovremeno, ne možemo poreći da je bilo zanimljivo. Samo što ovoga puta nije bilo one „još jedne stvari“ – kao što rekosmo, hardveri su predstavljeni prošle nedelje.

  Uz sve spomenuto, saznali smo da nas čeka i nova opcija pretplate na igre na našim mobilnim telefonima, za koju mislimo da će biti zanimljiva. Možemo očekivati i konkurenciju Netflixu i HBO Go-u, koja će sigurno imati mnogo gledalaca, uključujući i one koji su već pretplaćeni na spomenute usluge. Takođe, nemojmo zaboraviti da nas u junu čeka WWDC sa još novih najava, koje će verovatno biti više povezane sa Apple-om. Jer, budimo iskreni, ovaj Keynote se malo odmakao od onoga što inače očekujemo od Apple-a.

  Paralelno sa završetkom Keynote-a, Apple je objavio i najnovije verzije softvera, iOS 12.2, macOS 10.14.4, tvOS 12.2 i watchOS 5.2.