Apple je predstavio 7. generaciju iPad-a

Na jučerašnjem Keynote-u, prvi predstavljeni uređaj bio je iPad najnovije generacije, uz koji sada dolazi i novi iPadOS.

Kao što već svi jako dobro znamo, Apple bi hteo da izbriše granicu između laptopa i tableta – a 7. generacija iPad-a je savršen alat za to.

Ekran veličine 9,7 inča je zamenjen Retinom veličine 10,2 inča, dok je broj piksela povećan na 3,5 miliona, što je gotovo tri puta više nego kod prosečnog laptopa. Osim kvaliteta samog ekrana, usavršen je i ugao gledanja.

iPadOS

Najvažniji alat za ublažavanje granice između tableta i laptopa upravo je iPadOS, koji će biti lansiran istovremeno sa novim iPad-om. Opcija obavljanja više operacija u isto vreme, nove aplikacije dizajnirane ekskluzivno za iPad i nova lebdeća tastatura će raditi na krilima procesora A10 Fusion.

Iako nije bilo nikakvih problema sa radom starih modela, procesor A10 Fusion u kombinaciji sa optimizovanim operativnim sistemom može ostvariti do dva puta bolje rezultate. I rad baterije je poboljšan, a sada dostupan Dark Mode može dodatno produžiti trajanje baterije.

Uređaj će imati podršku za Apple Pencil i Smart Keyboard, kao što i dalje ima Touch ID na Home tasteru. Zadnja kamera od 8MP i Lightning konektor su ostali isti. Naglašeno je da je kućište uređaja izrađeno od stopostotno recikliranog aluminijuma, što znači da Apple i dalje radi na tome da ostane vodeća ekološki osvešćena kompanija na svetu.