Bake i deke su najvatreniji fanovi iPad-a

Apple već godinama prezentuje iPad kao alternativu računaru, ali korisnici su i dalje mahom skeptični prema tom konceptu. Ipak, postoji grupa korisnika kojima je tablet definitivno najbolji izbor i to su starije osobe.

Redovni pratioci novosti o Apple-u sigurno znaju za kompanijin forum na Redditu. Ta zajednica, koja broji gotovo milion članova je veoma aktivna, i dnevno podele na stotine članaka. Tamo je pre par dana započela vrlo zanimljiva rasprava u kojoj su članovi delili svoja iskustva o tome kako su svojim roditeljima u godinama, kupili iPad.

Sve je počelo objavom korisnika pod imenom “evoti”, koji je podelio priču o svojoj baki koja nikada nije imala dodirnih tačaka sa tehnologijom, ali je sada pravi tablet zavisnik. Naime, dotična baka ima 82 godine i relativno je staromodna. Štaviše, za nju je korišćenje daljinskog upravljača bila naučna fantastika, nikada nije imala računar i nije imala običaj da surfuje internetom. Upravo zato je njen unuk bio skeptičan kada je njegov otac dobio ideju da svoju usamljenu majku iznenadi iPad-om.

Početak nije bio lak. Baka je pokušala ukrotiti uređaj prilično neobičnim pokretima, a porodica je jednom prilikom morala doći i isključiti Airplane mod, koji je baka slučajno uključila i više nije znala da ga isključi. Međutim, trud se uskoro isplatio i baka se pretvorila u vrlo aktivnog korisnika i sada fotografiše i objavljuje slike svog prelepog vrta, traži recepte na internetu, čita lokalne vesti, a ponekad se poigra i s YouTube-om.

Nedavno se pojavio problem sa punjenjem iPad-a i uređaj je morao na popravak. Samo par dana kasnije, baka je nazvala unuka i upitala ga koliko košta novi iPad jer ne može živeti bez svog uređaja. Tako je transformacija konzervativne starije gospođe, u zaigranu tehnološku zavisnicu bila potpuna.

Ova objava je dotakla mnoge korisnike Reddita i dobila je preko 200.000 odgovora. Mnogi su podelili i svoje priče. Tako je jedna starija gospođa iz Kine jako brzo postala vatreni fan iPad-a, jer se pismo koje koristi lako može upotrebljavati na Apple-ovom tabletu.

Korisnik pod imenom “trisul” je podelio priču o 75-godišnjem članu svoje porodice, koji je bio uveren da nikada neće naučiti da upotrebljava savremenu tehnologiju, ali koji danas barata iPad-om kao od šale. On je, pak, bio oduševljen činjenicom da na iPad-u može lako crtati i slikati, istovremeno uživajući u muzici. Drugi korisnik, Davepete, ispričao je priču o svojoj majci koja je godinama odbijala da sedne za računar, jer je smatrala da je prestara za takve stvari. Međutim, kada je Davepete zaboravio svoj iPad kod majke, ona se brzo sprijateljila sa novim uređajem, a danas – sa 92 godine – piše e-mailove, preuzima slike i redovno igra igrice na svom iPad-u 6. generacije.

Moramo spomenuti još jednog korisnika, Hoopheida, koji se prisetio zadnjih nekoliko meseci života svog zeta, koji je nedavno preminuo. Naime, gospodin je bolovao od multiple skleroze, a u zadnjoj fazi bolesti više nije mogao da hoda. Iz tog razloga su mu rođaci kupili iPad i on ga je počeo redovno koristiti za razgovore sa prijateljima i porodicom, gledanje videa na YouTube-u i praćenje Facebooka.

Druga korisnica je pisala o svojoj majci koja je doslovno poludela za tehnologijom, zahvaljujući iPad-u, tako da sada redovno surfuje internetom. Jedino što se veoma iznenadila kada joj je kćer rekla da nije baš sve što pročita na internetu istinito…

Ono što povezuje sve ove lepe priče jeste to da korisnici redom hvale iPad zbog njegove jednostavnosti. Uvek imamo stariju osobu koja se prethodno nije snalazila u svetu tehnologije, ali nakon kratke upotrebe Apple-ovog tableta postaje aktivni korisnik, a kasnije više ni ne može zamisliti život bez tog uređaja. Naravno, tu nema ničeg čudnog jer tablet ima brojne funkcije koje se lako upotrebljavaju i koje mogu pomoći starijim osobama i zabaviti ih. Na primer, komunikacija sa članovima porodice i konzumacija različitih sadržaja.

U poređenju sa laptopovima, tablet ima manje zastrašujuć interfejs, a njegov ekran i upravljanje dodirom je jednostavno savladati. Naravno, iOS ima veliku ulogu u popularnosti Apple-ovih tableta, pa čak i ako stariji korisnici ne žele redovno ažurirati sistem, on će i dalje besprekorno funkcionisati.

Da, upitno je može li iPad zameniti laptop korisnicima kojima je potreban uređaj za obavljanje poslovnih zadataka, ali tablet je nesumnjivo bolji odabir za starije osobe. Možda je glavna poruka ove priče da ne smemo odbaciti nešto, a da to nismo isprobali. Na kraju ćemo vam pokazati video u kom autor razgovara sa svojom bakom o tome kako joj je iPad promenio život. Kada je na kraju zamoli da kaže par reči o uređaju, ona zaključi da iPad za nju predstavlja odlično društvo.