Bolje sprečiti nego lečiti – Podesite Hitne pozive na svojim Apple uređajima 2. deo

„Nadajte se najboljem, pripremite se na najgore.“ Uvek je pametno pripremiti se za neplaniranu situaciju. U prvom članku smo vam predstavili funkciju Hitan poziv na Apple-ovim uređajima, a sada je vreme da naučite kako tačno uspostaviti poziv.

U prošlom članku smo detaljno prošli postupke za popunjavanje zdravstvene kartice, hitnih kontakata i kako podesiti hitno pozivanje pomoću jednog dodira ili više tastera.

Kako upotrebiti Hitan poziv na iPhone-u?

Ako ste ponosni vlasnik iPhone-a i Apple Watcha, sigurno ste barem jednom pokrenuli odbrojavanje do Hitnog poziva. Već smo vam objasnili kako setovati podešavanja kako biste izbegli takve greške i preporučujemo vam da barem jednom pokušate da uspostavite hitan poziv – s tim da ga, naravno, prekinete kada počne odbrojavanje. Tako ćete se upoznati sa čitavim postupkom, pa ćete u pravom slučaju nužde moći reagovati brzo i efikasno.

Funkcija Hitan poziv je malo drugačija na novim modelima iPhone-a (Phone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR). Što se tiče Apple Watcha, razlika je između modela sa WiFi-jem i onih sa mobilnom mrežom.

Hitni poziv na iPhone-u 8 i novijim modelima

Prema fabričkim podešavanjima novijih modela iPhone-a, morate pritisnuti bočni taster i jedan od tastera za jačinu zvuka da biste pokrenuli Hitan poziv. Ako želite, možete podesiti uspostavljanje poziva jednim dodirom.

Višedodirno (fabrička podešavanja)

  1. Dodirnite i držite bočni taster i jedan od tastera za jačinu zvuka na svom iPhone-u.
  2. Nastavite držati dok ne počne odbrojavanje do Hitnog poziva.
  3. Možete povući desno na slajderu Hitan poziv da biste odmah uspostavili poziv.

Jednim dodirom

Ako želite uspostaviti Hitan poziv samo jednim dodirom, možete prilagoditi podešavanja iPhone-a:

  1. Otvorite Settings
  2. Dodirnite Emergency SOS
  3. Dodirnite prekidač Call with Side Button. Kada je prekidač zelene boje, funkcija je uključena.

Kada uključite ovu funkciju, možete pokrenuti Hitan poziv tako što ćete pet puta za redom pritisnuti bočni taster (što važi za modele iPhone-a pre iPhone-a 8). Takođe, i dalje ćete moći aktivirati Hitan poziv kombinacijom bočnog tastera i tastera za jačinu zvuka.

Vaš uređaj će tada automatski početi sa odbrojavanjem, a zatim uspostaviti poziv prema hitnoj službi.

Kako koristiti Hitan poziv na iPhone-u 7 i starijim modelima

  1. Dodirnite bočni taster pet puta za redom, i to brzo.
  2. Povucite slajder Hitnog poziva ili čekajte tri sekunde da se poziv automatski uspostavi.

Vaš uređaj će automatski nazvati hitnu službu i poslati obaveštenje vašim hitnim kontaktima, ako ste aktivirali tu opciju.

Kako prekinuti Hitan poziv

Ako ste slučajno pokrenuli odbrojavanje, možete ga poništiti. Na iPhone-u 8 i novijim modelima dovoljno je da prestanete držati bočni taster i taster za jačinu zvuka. Na iPhone-u 7 i starijim modelima dodirnite taster Stop, a zatim Stop calling.

Ako ne stignete prekinuti poziv i slučajno nazovete hitnu službu, možete prekinuti poziv dodirom na Stop.

Ako ste dodali hitne kontakte u aplikaciju Health, sistem će vas upitati da li želite da se prekine sa slanjem obaveštenja tim kontaktima.

Kako koristiti Hitan poziv na Apple Watch-u

Ako imate Apple Watch, možete i putem njega uspostaviti hitan poziv. Ako želite koristiti WiFi vezu, povezani iPhone mora biti blizu vašeg Watcha. U suprotnom, Watch mora biti povezan sa poznatom WiFi mrežom i morate podesiti WiFi pozive. Na modelima Apple Watch uređaja sa mobilnom mrežom možete upotrebiti i mobilnu vezu. Evo opisa postupka:

  1. Dodirnite i držite bočni taster dok se ne prikaže slajder za Hitne pozive.
  2. Nastavite držati taster dok ne počne odbrojavanje. Takođe, možete povući slajder Hitnog poziva.
  3. Kada se odbrojavanje zaustavi, vaš Watch će automatski nazvati hitnu službu.

Nakon završetka hitnog poziva, vaš Watch će automatski poslati poruku vašim hitnim kontaktima, i obavestiti ih o tome da ste aktivirali opciju Hitnog poziva i reći im vašu trenutnu lokaciju. Naravno, i ovde imate opciju poništavanja poziva. Ako je opcija Lokacijske usluge isključena, privremeno će se uključiti.

Kako prekinuti poziv

Ako slučajno pokrenete odbrojavanje, prestanite držati bočni taster. Ako slučajno pokrenete hitan poziv, čvrsto pritisnite ekran, a zatim dodirnite End call.

I to je to. Iskreno se nadamo da nikada nećete biti u situaciji da morate upotrebiti ovu funkciju.

Imate li vi savete za hitne situacije?