Čuvajte uspomene i vodite dnevnik

Umetnost pisanja dnevnika se ponovo vratila u modu. Svi pišu o koristima vođenja dnevnika, a prodavnice su pune atraktivnih beležnica sa brojnim dodacima. Ako želite početi sa beleženjem najvažnijih trenutke svog života na jednostavan način, samo preuzmite aplikaciju. Sastavili smo spisak aplikacija te vrste koje vam preporučujemo, a jednu među njima detaljno smo testirali.

Vođenje dnevnika može imati više funkcija. U svom najčešćem obliku, dnevnik je spisak naših dnevnih aktivnosti u obliku anegdota, misli ili slikovitih sećanja. Takvi se dnevnici najčešće vode na dnevnoj osnovi, a mogu sadržati i listu dnevnih obaveza, opširne opise pojedinih situacija ili pak kratke teze o danu na izmaku. Vođenje dnevnika se ujedno smatra i oblikom terapije tokom koje svoja osećanja i misli prenosimo na papir kako bismo ih mogli bolje razumeti. Piscima se, pak, vođenje dnevnika preporučuje kao oblik svakodnevne vežbe kojom razvijaju kreativnost. Na kraju, neki ljudi vole da beleže lepe trenutke u obliku fotografija, crteža i drugih kreacija.



Saveti za bolje vođenje dnevnika


Stručnjaci u Centru za terapijsko vođenje dnevnika sastavili su spisak smernica za efikasnije vođenje dnevnika. Vrlo je jednostavno: „O čemu želite pisati? Razmislite o tome. Izdvojte vreme da se usredsredite. Analizirajte svoje misli i osećanja tokom pisanja. Merite vreme kako biste bili sigurni da pišete najmanje pet minuta. Završite zaključkom. Pročitajte šta ste napisali i razmislite na trenutak o tome. Napravite sažetak u jednoj ili dve rečenice.“ Ako vas još uvek nismo uverili, istražite sami prednosti vođenja dnevnika. Prvi link koji će vam iskočiti na Google-u opisuje 83 prednosti vođenja dnevnika protiv depresije, anksioznosti i za upravljanje stresom. Da li vam je potrebno još uveravanja?

Najbolje aplikacije za vođenje dnevnika


S obzirom na to da pri ruci uvek imate svoj iPhone ili iPad, ti uređaji su idealni za beleženje misli. Dnevnici su najčešće raznovrsni i kombinuju tekst sa vizuelnim i sličnim medijima. Više je bolje, ali ponekad su tekst i slika sasvim dovoljni. Koji kriterijumi su još važni kod odabira aplikacije za vođenje dnevnika? Sigurnost, naravno, jer u dnevnike obično iznosimo prilično privatne stvari, pa je bolje da samo mi imamo pristup. Dizajn, automatsko praćenje i korisnički interfejs mogu isto biti važni činioci.

Day One Journal

Ova aplikacija se smatra najsveobuhvatnijom, ali istovremeno i vrlo jednostavnom. Proglašena je aplikacijom godine i nagrađena Apple-ovom nagradom za dizajn. Radi sa različitim formatima: tekstom, crtežima, fotografijama, glasom, datotekama itd. Potpuno je opremljena, ali vam dopušta i da isključite sve funkcije koje vam ne trebaju. Tako možete potpuno personalizovati svoj dnevnik i rešiti se svega što vas dekoncentriše.



Aplikacija Day One Journal može biti šta god zamislite: jednostavan opis dnevnih događaja, zbirka aktivnosti, baza podataka o vašem životu i važnim događajima ili mesto na kojem se možete slobodno izražavati.

Evo delimičnog spiska funkcija:

  • Podrška za Markdown.
  • Sinhronizacija između iPhone-a, iPad-a i Mac-a
  • Označavanje zapisa na osnovu aktuelne lokacije
  • Označavanje svih aktuelnih statusa o aktivnosti
  • Mogućnost eksportovanja svih unosa u obliku teksta ili PDF-a
  • Označavanje najvažnijih unosa
Premium verzija (za 34,99$ godišnje) vam omogućava sigurnu izradu backupa, kreiranje neograničenog broja dnevnika, kao i druge funkcije.

Druge aplikacije za vođenje dnevnika


Dok vam aplikacija Day One Journal omogućava da birate između mnoštva opcija, manje složene aplikacije obično su posvećene konkretnim potrebama. Ako znate zašto želite voditi dnevnik, sledeće aplikacije bi vam mogle biti od koristi.

Journey

Alternativa aplikaciji Day One Journal, savršeno radi na svim uređajima i platformama. Ima podršku za fotografije, audio i video sadržaje, sinhronizuje se sa Google Drive-om, moguć je export raznih formata, ima automatsko praćenje lokacije i vremena, zaštićena je lozinkom i može importovati unose iz Day One Journala.



Momento

Momento vam pomaže da zabeležite posebne trenutke (u obliku beleški, slika, videa, lokacija i oznaka) u samo nekoliko dodira, i sve unose automatski sakuplja na jedno mesto, uz vaše dnevne aktivnosti, objave i fotografije sa društvenih mreža, aplikacija i uređaja koje svakodnevno koristite. Ova aplikacija bi mogla biti najbolja opcija za sve koji su aktivni na društvenim mrežama i žele voditi beleške o svom životu. Momento je besplatan za maksimalno tri društvene mreže, a Premium funkcije morate platiti 3,99$.



Grid Diary

Ova aplikacija vam nudi strukturu u obliku tablica i sadržaj sa pitanjima koja vas podstiču na pisanje dnevnika. Aplikacija Grid Diary će vam pomoći da se usredsredite na sve aspekte života koje želite pratiti uz pomoć dnevnih zbirki, praćenja raspoloženja, planera za postizanje ciljeva i sl.



Možete birati između mesečne članarine od 1,49$ (uz besplatnu trodnevnu probnu verziju) ili godišnje članarine od 14,49$ (uz besplatnu dvonedeljnu probnu verziju).

Five Minute Journal

Ova aplikacija obećava da će vas učiniti „srećnijim u pet minuta uz pomoć jednostavnog oblika dnevnika zasnovanog na dokazanim principima pozitivnog razmišljanja“. Ovu jednostavnu aplikaciju preporučuje i guru Tim Ferris. Potrebno je da za početak samo podesite podsetnik za početak i kraj dana, i tada zapišete pet stvari kojima se radujete i na kojima ste zahvalni, i tako svakoga dana. Naravno, tu su i tradicionalne opcije za vođenje dnevnika, ali idealan je za sve koji se žele fokusirati na ono pozitivno u svojim životima.



Vodite li vi dnevnik?