ELOH – Umirujuća muzika u nagrađivanom okruženju

Iskreno, retko pišem recenzije igrica jer ih ne igram tako često. Jednom godišnje me uhvati groznica pa tri dana igram Candy Crush, ali to je to. Međutim, kada sam pisao članak o ovogodišnjim Apple-ovim nagradama za dizajn, koncept ENOH-a me je oduševio.



Za početak, sledi kratak opis:

ELOH je nova muzička slagalica koju je kreirao tim Old Man's Journey-a, a koja bi vam trebala pomoći da se opustite. Cilj igre je premeštanje blokova kako bi odbijajuće loptice došle od tačke A do tačke B, a sve uz pomoć ritma i udaraljki. Slaganje blokova prati umirujući ritam koji će vam sigurno prijati. Prelepi ručno izrađeni vizuelni sadržaji, svedene animacije i intuitivno upravljanje gestovima doprinose da ELOH postane vaša privatna oaza opuštanja.

Meni se ELOH naročito svideo jer nije klasična igra slagalice sa svim već očekivanim opcijama. Kao rezultat, igrači mogu uživati u jedinstvenom spoju umirujuće muzike i prelepeih vizuelnih sadržaja.


Iako su razvojni programeri koji stoje iza ove igre Austrijanci, EPOH me podseća na Asteke i prašume, naročito zbog crteža spiritualnih životinja i prateće muzike. Igra nema pozadinsku muziku u pravom smislu te reči jer zapravo slušate različite zvukove, poput cvrkuta ptica i zujanja insekata. Štaviše, vi svojom igrom sami kreirate muziku.

U igri, pravi zvukovi vas usmeravaju prema rešenju. Treba pronaći odgovarajući zvuk i odgovarajući cilj. Da biste to postigli, u početku vam mogu pomoći spiritualne životinje, ali kako napredujete, dobijate sve više novih elemenata.


Spiritualne životinje označene su ikonicama kvadratnog oblika, i stvarno su simpatične. One se zapravo redovno menjaju zbog odbijajućih zvukova.

Osim vizuelnim sadržajima, razvojni programeri posvetili su se i zvukovima, koji savršeno odgovaraju različitim životinjama. Dok je zvuk koji je povezan sa belim šimpanzom bubanj u visokom tonalitetu, smeđi šimpanza ima puno dublji zvuk. Naravno, uloga svega toga je da vam pomogne da pronađete rešenje. Kada uspete da složite savršenu zvučnu liniju, prosto ćete sami znati da je to idealno rešenje. Sve deluje tako prirodno.

Utisak koji ova igra ostavlja na vas potpuno je drugačiji od bilo koje igre ovog tipa. Nema vremenskog ograničenja, nema stresnih situacija i slično. Igra teče polako, tako da ćete biti u zenu dok je igrate. Srećom, upravljanje je potpuno intuitivno – samo treba pomerati životinje u smerovima koje smatrate najboljim.


Dok igrate ELOH uživaćete u vrhunskom iskustvu igranja. Stvarno me ne čudi što je upravo ova igra osvojila Apple-ovu nagradu za najbolji dizajn. Za sve to nije mi ni najmanje žao da odvojim 2,99$.

Preuzmite ELOH iz App Store (iPhone, iPad, 2.99$)