Gde provodite najviše vremena?

Većina ljudi verovatno najviše vremena provodi kod kuće, na poslu ili u školi. Ali gde još? Da li je veća šansa da ćemo vas pronaći u prodavnici ili u teretani? Pogledajmo jednu skrivenu funkciju iOS-a koja vam otkriva na kojim lokacijama provodite najviše vremena, i dve aplikacije koje vam otkrivaju te informacije na sažet i zanimljiv način.

Praćenje mesta na koja najčešće idemo i količina vremena koje tamo provodimo može nam otkriti dosta toga o nama samima, jer tako otkrivamo obrazce ponašanja koje inače ne bismo primetili. Recimo, koliko ste vremena proveli opuštajući se u prirodi ili uživajući na nekom kulturnom događaju? Ti podaci su ključni ako želite uvesti nove navike ili samo prepoznati obrazce u svom životu. Pogledajmo kako to možete proveriti.

Kako otkriti Značajne lokacije na svom iPhone-u

S obzirom na to da u većini slučajeva imate iPhone sa sobom, on vam može dati generalni pregled. Prvo je potrebno omogućiti tu opciju, a potom, u zabačenim mestima Podešavanja (Settings), pronaćićete sažet pregled tih informacija. Opcija Značajne lokacije (Significant locations) se upotrebljava i za pružanje personalizovanih usluga, poput opcije Memories u fotografijama (te slike su grupisane po lokaciji), widgeta Maps ili predviđanja gužvi u saobraćaju.

Prilično je jednostavno.

  1. Idite na Settings > Privacy > Location Services > System Services > Significant Locations
  2. Potvrdite svoj identitet upotrebom lozinke, Touch ID-a ili Face ID-a.
  3. Uključite prekidač kod opcije Significant locations – kada je prekidač zelene boje, beležiće vaše lokacije.
  4. U odeljku History možete videti spisak gradova.
  5. Dodirnite neki od njih kako biste otvorili kartu sa svim lokacijama, poređanim po učestalosti posećivanja.

Iznenađuje li vas ukupan broj lokacija koje ste posetili u jednom gradu? Pitate li se šta ste uopšte radili na nekim od tih mesta? Spisak istovremeno može biti i zabrinjavajuć i edukativan.

Ako vas brine sigurnost i privatnost ovih podataka, bez brige – kriptovani su. Apple im ne može pristupiti, a zaštićeni su od voajera Face ID-em i Touch ID-em. Ipak, ako želite, možete se rešiti tih podataka. Objasnićemo vam kako.

Kako ukloniti Značajne lokacije sa svog iPhone-a

Postoje dva načina da uklonite značajne lokacije. Možete ih sve obrisati samo jednim potezom, ili ukloniti samo odabrane. Ako želite obrisati samo odabranu informaciju u okviru vaše lokacijske istorije, dodirnite Edit u gornjem desnom uglu i uklonite željene elemente. Tako možete obrisati pojedinačnu posetu nekom mestu ili pak sve lokacije iz jedne oblasti.

Takođe, možete potpuno isključiti praćenje lokacije na svom iPhone-u. Dovoljno je da isključite prekidač u podešavanjima Značajnih lokacija (Significant Locations). Međutim, ako to uradite, izgubićete i neke druge funkcije.

Life Cycle: Vaš život u kružnom grafikonu

Ova jednostavna aplikacija nam je jedna od najdražih na iPhone-u. Ona omogućava da pratimo svakodnevne aktivnosti, putem jasnih podataka i intuitivnog interfejsa. Podešavanja, kao i sama upotreba su vrlo jednostavni. Potrebno je da je instalirate, odobrite pristup vašoj lokaciji i potom upisujete podatke na dnevnom ili nedeljnom nivou. Na početnom ekranu možete videti poznate lokacije, a za one nepoznate morate dati tražene informacije (aplikacija vam nudi spisak). Pametnim odabirom aktivnosti možete pratiti koliko vremena provodite radeći određene stvari. Postoji i opcija dodavanja beleški aktivnostima ili deljenje lokacije. Life Cycle uči vaše navike i vaša omiljena mesta, a nakon nekoliko nedelja korišćenja, toliko će se navići na vaš način života da gotovo uopšte neće tražiti dodatne informacije.

Statistički podaci čine ovu aplikaciju idealnom za sve zavisnike o podacima. Možete upoređivati dnevne/nedeljne, mesečne i godišnje grafikone, videti sve svoje aktivnosti, kao i vreme utrošeno na njih, a lokacije su poređane abecednim redom. Aplikacija radi u pozadini, a razvojni programeri tvrde da iskorišćava manje od 1% baterije dnevno.

Plaćena verzija nudi stvaranje sigurnosnih kopija na mreži i analizu kvaliteta sna, a košta 9,99$ godišnje, uz 30 dana besplatne trial verzije.

Preuzmite LifeCycle iz App Store-a (iOS, besplatna, sadrži iAP).

Arc – elegantan dizajn i praćenje pokreta

Aplikacija Arc je dobra alternativa Life Cycle-u.

Arc uključuje i praćenje pokreta i smatra se naslednikom vrlo popularne aplikacije Moves, jer vam omogućava da preuzmete podatke Moves-a. Ova aplikacija s vremenom uči i nudi vam više različitih funkcija, poput merenja kalorija i otkucaja srca, praćenje visine i sl. Kritike su jako pozitivne, a jedini minus je nešto veća potrošnja baterije zbog praćenja.

Preuzmite Arc iz App Store-a (iOS, besplatna, sadrži iAP)

Kako vi pratite svoje aktivnosti i lokacije?