iCloud i Apple ID – koja je razlika?

iCloud i Apple ID nalozi su osnova Apple-ovog ekosistema. Oni omogućuju neometan rad svih uređaja. Iako su jednostavni za korišćenje, korisnici ih često pomešaju. Pogledajmo šta ti nalozi predstavljaju i po čemu se razlikuju.

Apple ID

Apple ID je korisničko ime koje je povezano sa svim Apple servisima. Radi se o nalogu na koji se mogu prijaviti samo Apple korisnici i on vam omogućava da unesete svoje podatke u Apple-ovu bazu, kako biste mogli da se identifikujete na Mac-u, iPhone-u ili iPad-u.

Apple ID se može upotrebljavati za prijavu na razne Apple servise, poput aplikacija iMessage, iCloud, iTunes Store i Apple Store. On takođe omogućuje Apple korisnicima da kupuju igrice, muziku i aplikacije iz App Store-a.

Kako biste bili sigurni da vam je Apple ID zaštićen, trebalo bi podesiti autentifikaciju u dva koraka (two-factor authentication). Na taj način ćete imati dva nivoa zaštite, koji će osigurati da ste vi jedina osoba koja ima pristup vašem nalogu, čak i ako neko drugi sazna vašu lozinku. Autentifikacija u dva koraka značajno poboljšava sigurnost vašeg Apple ID naloga i svih vaših ličnih podatala, jer zahteva i lozinku i biometrijsku autentifikaciju.

iCloud ID

iCloud je nalog koji možete kreirati radi pristupa alatima vezanim za sinhronizaciju i pristup podacima na više uređaja. Taj nalog može biti od koristi na više načina, kako na računaru, tako i na iOS uređajima, jer vam omogućava sinhronizaciju adresara, kalendara, fajlova, fotografija i video snimaka.

Ako sa drugim članovima porodice delite uređaje poput iPad-a ili MacBook-a, postoji mogućnost kreiranja posebnog iCloud naloga za svakog člana pojedinačno. Tako će svaki korisnik imati pristup samo svojim podacima, i lični podaci svakog pojedinca će biti zaštićeni.

Osnovna razlika

Apple ID i iCloud ID su dva različita naloga, ali ponekad dođe do zabune jer im se može pristupiti sa istom email adresom. Kao što smo već spomenuli, Apple ID se upotrebljava za pristup iCloud-u. Kada se prijavite na iCloud, email adresa i lozinka koju koristite vezani su za Apple ID. Na kraju, iCloud se može smatrati dodatnom uslugom koju dobijate iz Apple ID-a.