iOS 13 je objavljen i spreman za preuzimanje

Napokon je došao dan koji smo svi dugo čekali, još od junskog WWDC-a. Objavljena je najnovija verzija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema. Nakon niza beta verzija, sada ga i vi možete instalirati na svoj iPhone.

Apple je upravo objavio finalnu verziju iOS-a 13 za sve korisnike. Bez brige, možda će preuzimanje i instalacija novog sistema malo potrajati, i dok čekate da se taj proces završi, evo kratkog podsetnika svih najboljih, novih funkcija.

Da biste pokrenuli preuzimanje, idite na Settings > General > Software Update.

Iako ovim ažuriranjem ne biste trebali da izgubite podatke, za svaki slučaj prvo napravite sigurnosnu kopiju svih podataka sa svog iPhone-a. Možete koristiti opciju preko iCloud-a ili putem računara uz pomoć iTunes-a.

Dark Mode

Napokon je stigla funkcija koju smo toliko dugo čekali! Ceo sistem, kao i fabričke aplikacije će biti dostupne u tamnijim bojama. Štaviše, i pozadine će moći da budu tamnije, sa bogatijim nijansama. Biće dostupno i automatsko prebacivanje iz tamnog u svetao način rada i obrnuto, baš kao u macOS-u Mojave. Razvojni programeri će imati priliku da prilagode svoje aplikacije i iskoriste ovu mogućnost.

Potpuno nova aplikacija Photos sa jednostavnijim uređivanjem slika

Veća moć veštačke inteligencije donosi i jednostavnije kreiranje kolekcija fotografija. Nove funkcije aplikacije Photos uključuju godišnje, mesečne i dnevne liste fotografija. A uređivanje je znatno jednostavnije i transparentnije.

Sign In with Apple

Funkcija "Sign In with Apple" je kombinacija najboljih rešenja dostupnih na tržištu, uz zaštitu celog Apple-ovog ekosistema. Od sada je sistem za prijavljivanje neverovatno udoban i siguran.

Što se tiče prijave na nalog, možete birati između upotrebe svoje e-mail adrese ili kreiranja sasvim novog, nasumično dodeljenog naloga. Vaša lokacija će takođe biti skrivena od pogleda. Za kraj, tu su i sigurne opcije prijave u obliku Touch ID-a i Face ID-a.

Podsetnici (Reminders)

Nov dizajn i inteligentnija upotreba donose sasvim novo iskustvo korišćenja Podsetnika. Imate mogućnost da brže organizujete i pratiti svoje događaje, a integrisana Messages aplikacija će vam pomoći da što jednostavnije podelite svoje zadatke sa kim god poželite.

Poruke (Messages)

Novi sistem omogućava da se identifikujete na napredniji način, sa željenim imenom i fotografijom, Memojijem i Animojijem. Od vas zavisi sa kim ćete deliti te detalje. Štaviše, možete kreirati različite stikere i kasnije ih koristiti u aplikacijama poput Messages i Mail.

Siri

Siri sada ima prirodniji glas, a Siri Shortcuts će biti obogaćen brojnim prilagodljivim opcijama.

CarPlay

Iako ovo nije prvi izbor za proizvođače automobila, CarPlay donosi mnogo novih funkcija. Upravljački interfejs je potpuno redizajniran i opremljen svetlim i tamnim načinom rada, koji se automatski može aktivirati i menjati. Redizajnirane su i aplikacije Apple Music i Calendar, a od sada je i Hey Siri dostupna u vašem automobilu.

Nove funkcije za AirPods

Za sve je kriva Siri. Zahvaljujući njoj, AirPods slušalice sada mogu čitati vaše poruke na glas kad god poželite. Takođe, od sada možete povezati dva para AirPods slušalica na isti uređaj.

QuickPath Keyboard

Nakon velikih promena tastature u iOS-u 11, ponovo imamo novosti na tom području. Sve izgleda slično, ali vam QuickPath omogućava da pišete povlačenjem prsta.

Uređivanje teksta

Uređivanje teksta je sada jednostavnije uz nove gestove za copy, paste, cut, undo i redo komande.

Bolje performanse

Brže prepoznavanje lica sa Face ID-jem, manje veličine datoteka u App Store-u, brže pokretanje aplikacija i pametno punjenje.

Kompatibilnost

iOS 13 je kompatibilan sa sledećim uređajima: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. gen.)