iPad mini (2019) – Vratio se kralj svoje vrste!

Apple je predstavio četvrtu generaciju iPad mini-ja u jesen 2015, godinu dana nakon lansiranja njegovog prethodnika. Međutim, nakon toga je usledila prilično duga pauza tokom koje Apple-ov najmanji tablet nije doživeo nadogradnju, pa smo bili uvereni kako će se taj proizvod uskoro povući iz proizvodnje.

Najava iPad mini-ja u nedelji punoj neočekivanih predstavljanja proizvoda, uoči Keynota prošlog meseca jako je obradovala korisnike i iznenadila sve profesionalce. Glavni cilj pisanja recenzije ovog proizvoda bio je da razumemo ko je ciljana publika i sa kojim proizvodima možemo uporediti ovaj tablet.

Isti dizajn

Uređaj je predstavljen paralelno sa nadograđenim iPad Air-om (koji se takođe danas pojavio u prodaji u iSTYLE-u), i oba proizvoda su praktično fizički identična, osim veličine. Takođe, verzija iz 2019. više podseća na dizajn iPad mini-ja 4. Visina, širina i debljina su ostale iste, a zadržani su i okvir, Home taster i Touch ID, što ovaj tablet čini jednako intuitivnim kao do sada.

I težina od 300g je ostala ista (dobro, gram gore-dole), ali je poenta da je ovaj uređaj i dalje lak kao perce. Boje su i dalje iste, i korisnici mogu birati između sive, svemirski sive i zlatne. Kada je o dizajnu reč, oni koji su i ranije imali ovaj uređaj neće primetiti nikakvu razliku, dok ne uključe ekran.

Pametniji ekran

Sa druge strane, razlika je velika kada je u pitanju displej sa belom pozadinom. Iako najnoviji iPad mini nije dobio OLED ekran poput vodećih iPhone modela ili pak Liquid Retina ekran koji imaju iPad-i Pro, jako je sličan ranijim modelima, samo što je sada lameliran. To znači da ovaj model može postići 60Hz LCD u poređenju sa 120Hz iPad-a Pro. Kada pregledate sadržaj na iPad-u Pro, stvarno sve teče veoma glatko, ali to nije nešto što nedostaje iPad mini-ju, koji je i dalje brz i fluidan.

Tu je i True Tone, funkcija koja je malo ekstremna po mraku, ali koja nam je i dalje draga. Zapravo, neki korisnici je obožavaju, a neki ne podnose, ali to je na kraju pitanje ukusa.

iPad mini sada ima podršku i za Apple Pencil, što značajno proširuje njegove mogućnosti i kompatibilan je sa prvom generacijom Apple Pencil-a, što će najviše obradovati umetnike i kreativce.

Sve u svemu, možemo reći da je reč o pristojnoj nadogradnji. Uređaj ima funkcije koje poznajemo sa iPhone-a, ali Apple je pažljivo razdvojio niže kategorije tableta (iPad mini, šesta generacija iPad-a i iPad Air) od dva iPad-a Pro.

Unutrašnjost spremna za budućnost

Nakon zadovoljavajuće “spoljne” nadogradnje, očekujemo veće promene unutra. Usudili bi se reći da nismo razočarani. Čip A12 Bionic, ugrađen u iPad mini, je isti onaj koji daje moć iPhone-u XS Max. Dok smo upotrebljavali novi tablet, zaista smo mogli osetiti da je snažniji od prethodnika, baš kao što je iPhone XS Max snažniji od iPhone-a X.

Performanse su i više nego solidne, i dolaze sa odličnom garancijom. Uređaj će se bez problema moći koristiti narednih tri do pet godina, baš kao i njegovi prethodnici. Kada su u pitanju svakodnevni zadaci poput pretraživanja interneta, korisnici će zasigurno biti bez zamerke.

U slučaju da proširena stvarnost postane dominantnija na tržištu, to neće biti problem za novi iPad mini. Isprobali smo neke igrice na njemu i radile su besprekorno. Takođe, uređaj se nije zagrejao nakon 20 minuta testiranja.

Nikada nismo imali razloga da se požalimo na baterije u iPad-ima, a isto to važi i za iPad mini. Morali smo provesti više noći sa uređajem, da bismo mu potpuno ispraznili bateriju.

Mini tablet? Za koga?

Kada smo počeli testirati iPad mini, znali smo šta možemo očekivati. Međutim, već smo na početku članka istakli, kako je najveći izazov u pisanju ove recenzije bio shvatiti u kakvom je odnosu ovaj uređaj sa drugima u liniji proizvoda iste kategorije, koja je njegova glavna namena, i kome bi ga preporučili u 2019. godini. To su teme o kojima bi trebalo podrobnije razmisliti.

U današnje vreme na tržištu mini tableta nije preterana “gužva”. Praktično samo jedan proizvođač prodaje te uređaje u značajnom obimu – radi se o Apple-u. Taj podatak objašnjava i naslov samog članka.

Takođe, mislimo da je pogrešno upoređivati iPad mini i iPad Air – ta dva uređaja jesu predstavljena u isto vreme, ali tu svaka sličnost prestaje. Rekli bismo da je glavna konkurencija iPad-u mini šesta generacija iPad-a predstavljena prošle godine po povoljnoj ceni. I sa tim uređajem možete upotrebljavati Apple Pencil.

Iako je pomenuti iPad veći, to mu nije nužno prednost. Neki ljudi preferiraju manje ekrane. Jeste povoljniji, ali zato ima i slabiji hardver. Naravno, to se ne oseća u tolikoj meri jer oba uređaja odlično rade. Međutim, cena iPad-a je i dalje visoka jer se podrazumeva da ćemo ga moći koristiti više godina. Sa druge strane, iPad mini će sigurno nadživeti šestu generaciju iPad-a. Kada se stave jedan pored drugog, ekrani izgledaju potpuno drugačije.

Na osnovu svih tih informacija, teško je doneti presudu i u većini slučajeva odluka će se svoditi na lične preferencije svakog korisnika. Najbolje je da bacite oko na našu internet prodavnicu i sami odlučite sviđa li vam se veći ili manji ekran, i koja cena vam je najprivlačnija.

Na kraju, kome bismo preporučili iPad mini? To je teško pitanje. Mogao bi biti dobar izbor za korisnike koji nose manje torbe, a uvek žele imati tablet sa sobom, ili pak za roditelje koji žele uvesti svoju decu u svet tehnologije. Jedna grupa korisnika sasvim je jasna – vlasnici prethodnog modela iPad-a mini!

Na osnovu specifikacija novog iPad-a mini, recenzije i nekoliko dana testiranja, toplo bih preporučili bivšim korisnicima da se prebace na novu verziju i opreme se mini tabletom koji će bez problema preživeti još četiri godine.

Imamo dobre vesti za sve koji se prepoznaju u gornjem opisu: novi iPad mini je dostupan u iSTYLE-u! Samo se prošetajte do jedne od prodavnica i isprobajte ga, ili ga naručite putem interneta. To je definitivno brža i udobnija opcija!