iPad OS, brži iOS i zbogom iTunes

Pokušaćemo da predstavimo sve inovacije Apple operativnih sistema koje su predstavljene tokom jučerašnjeg WWDC-a. Radi se o prilično zahtevnom zadatku, s obzirom da smo se suočili sa pravim cunamijem informacija!

Činjenica je da smo imali priliku da vidimo najbolji Keynote u poslednjih nekoliko godina, tokom kog su dva sata prezentovane poslednje inovacije. Na početku, prezenteri nisu delovali previše uzbuđeno, ali kako su se inovacije ređale zaista smo ostali potpuno zapanjeni.

U ovom članku ćemo pokušati da sumiramo najvažnije najave softverskih rešenja.

iPad OS

Apple je ponovo napravio krupan korak ka pozicioniranju iPad Pro uređaja kao alternative za PC računare. Godinu za godinom, ova poruka je zauzimala sve veći primat, dok smo ove godine imali priliku da vidimo dosta videa na tu temu. Međutim, ovoga puta se otišlo korak dalje, i čini se da će to biti odličan podstrek u postizanju željenog cilja.

iPad uređaji će dobiti sopstveni operativni sistem.

Nemojte očekivati radikalne promene u pogledu dizajna, ali moramo priznati da su uspeli da uključe mnoge funkcije koje će definitivno unaprediti korisničko iskustvo. U nastavku je lista najvažnijih nadogradnji:

File menadžment! Željno smo iščekivali ovu funkciju i Apple nas je konačno prijatno iznenadio. Osim dobro poznatog “split view-a” od sada možete povezati USB diskove na vaš omiljeni tablet. Upotrebom iCloud Drive-a biće moguće i šerovanje foldera. Uređaj je takođe modifikovan u pravcu multitasking operacija, tako da će “split” i “slideover” rešenja biti svakako od koristi. Na prvi pogled, navići se na njihovu upotrebu će zahtevati izvesno vreme. Apple je unapredio i Apple Pencil – sa latencije od 20ms na 9ms. Od sada ćete čak moći da promenite i veličinu tastature za slučaj da želite da kucate jednim prstom. Pomeranje kursora će biti zgodnije, da ne pominjemo ostale operacije kao što su copy/paste. Na sve to, bićete u mogućnosti da koristite iPad uređaje kao eksterne monitore za Mac. Međutim, korak koji je Apple napravio, bar za sad nije rešio upotrebu miša na iPad-u.

Još jedna zanimljivost je da je savršeno iznenađenje o iPad-u uništeno samo 30 minuta pre početka konferencije, zahvaljujući curenju informacija.

Ipak, možemo reći da je reč o velikoj inovaciji koja će dodatno ojačati iPad liniju proizvoda.

iOS 13

Moramo priznati da je većina ipak bila više zainteresovana za novosti kada je reč o Apple mobilnom operativnom sistemu – iOS-u 13. Poslednji put kada je iOS doneo velike promene bio je u slučaju iOS-a 11, iako je to značilo i nekoliko bagova. U iOS-u 12, developeri su pokušali da isprave ove greške, a sada se čini da je fokus bio isključivo na performansama.

Apple je obećao da će otključavanje uz pomoć Face ID-a biti 30% brže, ali se verovatno njihov rad najviše zasnivao na arhitekturi aplikacija. Prema Apple-u, paketi za preuzimanje aplikacija će biti 50% manji, i sam proces će biti brži, dok će ova brojka iznositi 60% u slučaju nadogradnji.

Ovo su zaista impresivne brojke, naročito u eri korišćenja mobilnog prenosa podataka. Ukratko, i pokretanje aplikacija će biti 2 puta brže. Ne kažemo da je ovaj proces dug na novim modelima, ali će svakako značiti svim korisnicima starijih iPhone modela.

Najvažnija inovacija: Dark Mode!

Moramo priznati da je Apple odugovlačio sa integracijom Dark Moda u iOS (ova opcija je dostupna na macOS-u od predstavljanja Mojave). Iz tog razloga nije izazvala naročiti aplauz u sali. Verovatno bi bilo drugačije da je ova funkcija predstavljena pre 4 godine.

Kako bilo, prilično smo srećni zbog Dark Moda koji je proširen i na zaključan ekran, aplikacije i tastaturu, dok se ikonice aplikacija neće promeniti. Sve u svemu, ovu funkciju će sigurno mnogi koristiti.

macOS Catalina

Tačno tako, ovo će biti ime najnovijeg Apple operativnog sistema za Mac računare. Osim novih funkcija i aplikacija, kao i moćnih tehnologija namenjenih razvojnim programerima, on donosi još veće iznenađenje:

iTunes će prestati da postoji!

Ovaj dobro poznati Apple softver će biti podeljen na različite delove, tačnije na 3 dela: Apple Music, Apple Podcast i Apple TV. Ono što nas je zaista oduševilo je da od sada, kada povežete svoj iPhone na vaš Mac, ažuriranje softvera, sigurnosni backup i ostale slične funkcije će se pojaviti u Finder-u! Zaista, jedno veliko hvala Apple-u!

I napisaćemo još jednom, jer smatramo da je važno i u kontekstu korišćenja Mac računara. Od sada ćete moći da koristite i vaš iPad kao eksterni monitor. Što se tiče podešavanja, i ona su napredovala, tako da će vaše dete provesti manje vremena gledajući YouTube, jer ćete moći da radite na svom iPad-u dok istovremeno gledate i film. Da, zaista je moguće!

Još jedna važna stvar o kojoj će se definitivno još pisati i koja je zaista zapanjujuća: Mac računari iz 2018. i svi oni koji će biti predstavljani u budućnosti će stizati sa T2 čipom. Ovo je neverovatna tehnologija o kojoj ćemo još pisati ove nedelje.

Osim toga, startovaće i program Catalyst, tako da će iPad i macOS postati još srodniji. Očekujte još detalja na ovu temu malo kasnije. Od sada će Screen Time koji je predstavljen na iOS 12, omogućiti da pratite i ograničite vaše aktivnosti i na Mac računarima.

Sve inovacije macOS Catalina zahtevaju pisanje čak 4-5 članaka, koji će definitivno biti objavljeni, tako da ostanite uz nas i u narednim danima.

Sve u svemu, prezentacije novih operativnih sistema i njihove inovacije zaista izazivaju “WOW” efekat, i ako sagledamo celu sliku, već sada možemo zaključiti da će odlično funkcionisati. Beta verzije za razvojne programere su već dostupne, dok će javne beta verzije stići u julu.