iPadOS donosi potpuno novo iPad iskustvo

  Nedavno predstavljen iPadOS, koji će zameniti postojeći iOS sistem na iPad uređajima, obećava novi Home Screen, poboljšan multitasking, još bolju Apple Pencil podršku i još mnogo novih mogućnosti.

  Novi Home Screen

  Reč je o jednoj od novih funkcija koja se korisnicima na prvi pogled, ne čini toliko vidljivom. Prikaz aplikacija na početnom ekranu je preuređen, tako da možete imati više ikonica na displeju. Pored toga, postoji mogućnost podešavanja opcije “Today View”, tako da ćete na jednostavan način dobiti pregled najvažnijih vidžeta.

  Unapređen Split View

  Vid multitaskinga, kada recimo podelite prikaz 2 aplikacije na jednom ekranu, postoji već duže vreme, ali sada možete prikazati istu aplikaciju dva puta na jednom ekranu. Na primer, kako bi bilo lepo da otvorite dva prozora Mail aplikacije jedan do drugog, tako da možete pročitati mejl koji je upravo stigao, dok istovremeno pišete odgovor.

  Bolja integracija Apple Pencil-a

  Prva i verovatno najvažnija inovacija koja se tiče Apple-ove digitalne olovke je da joj je stopa kašnjenja smanjena sa 20 ms na 9 ms. Osim toga, iPadOS je dobio dve nove cool funkcije:

  • Potpuno redizajniran i proširen alat za označavanje – sada ga je moguće pomeriti na skoro svaku stranu ekrana.
  • Osim screenshot-ova, sada možete editovati čitave stranice, recimo mejl ili web stranicu. Verujemo da će ovo biti naročito od koristi dizajnerima.

  Moćnija Files aplikacija

  U skladu sa izjavom „iPad će zameniti računar“, aplikacija Files je takođe nadograđena i sada će funkcionisati skladnije i biti jednostavnija. Apple je uspeo da joj doda sve funkcije koje su nedostajale, pa sada možemo uistinu lako upravljati datotekama, kao uz pomoć Finder-a na Mac-u. Osim toga, tu su i nove opcije deljenja na iCloud-u, podrška za eksterni USB drive, “Column Views” i “Local Storage”.

  Ostale funkcije

  • Obnovljen Safari, sličniji verziji za računare
  • Pametno uređivanje teksta
  • Dark Mode
  • Jedinstveni fontovi
  • Lebdeća tastatura sa podrškom za QuickPath
  • Obnovljena aplikacija Photos
  • Spektakularnija Maps aplikacija (trenutno samo u SAD-u)
  • Smanjenje veličine za preuzimanje za 50%, dvostruko brže pokretanje aplikacija

  Beta softver novog iPadOS-a kompatibilan je sa sledećim uređajima:

  iPad Pro 9.7”, iPad Pro 12.9”, iPad Air 2, iPad mini 4, 3rd gen, iPad Air, 5th gen iPad mini, 5th i 6th gen. iPad, 2nd gen. iPad Pro 10.5”, 2nd gen iPad Pro 12.9”, 3rd gen. iPad Pro 11” i 3rd gen. iPad Pro 12.9”.

  Koje funkcije vam se najviše sviđaju? Da li su neke bile na vašem spisku želja?