iPadOS je stigao

Veliko odvajanje je napokon realizovano. iPad uređaji, koji su do sada radili na iOS-u, od sada će imati poseban, ali vrlo srodan operativni sistem.

Novi početni ekran, napredno obavljanje više zadataka u isto vreme, bolje mogućnosti korišćenja Apple Pencil-a i mnoge druge prednosti deo su iPadOS-a, koji će zameniti iOS na Apple-ovim tabletima.

Iako vam ovo ažuriranje ne bi trebalo prouzrokovati gubitak podataka, nemojte rizikovati. Napravite sigurnosnu kopiju podataka sa iPhone-a i iPad-a – to možete uraditi putem svog iCloud naloga ili preko računara uz pomoć iTunes-a. 

Redizajniran početni ekran

Ovo je jedna od onih funkcija koju ćete primetiti na prvi pogled. Aplikacije su sada poređane na drugačiji način, i sada je moguće dodati više njih na jedan ekran. Pregled dana može biti trajno vidljiv, tako da uvek imate pregled nad aktuelnostima u svojim widgetima.

Obnovljen Split View

Do sada ste mogli istovremeno videti dve otvorene aplikacije, ali sada možete istu aplikaciju videti i sa leve i sa desne strane ekrana.

Bolja integracija Apple Pencil-a

Najvažnija i najbolja nova funkcija Apple-ove digitalne olovke je da je brzina njene reakcije smanjena sa 20 ms na 9 ms.

Aplikacija Files

Kako bi tablet bio još sličniji laptopu, unapređena je aplikacija Files i sada poseduje korisniji korisnički interfejs. Apple je dodao i niz funkcija koje su nam do sada nedostajale, poput potpunog upravljanja datotekama na Mac-u uz pomoć Finder-a. Takođe, uključen je ceo drive na iCloud-u, kao i podrška za eksterni prostor za skladištenje podataka.

Surfovanje internetom kao na računaru

I Safari je unapređen, u smislu dizajna koji je malo promenjen. Tableti sada imaju računarski pregled, a postoji i drugačiji način rada za razvojne programere. Dodat je i potpuno nov Download Manager, kao i 30 novih prečica.

Kompatibilnost

12,9-inčni, 11-inčni, 10,5-inčni i 9,7-inčni iPad Pro, peta, šesta i sedma generacija iPad-a, iPad mini 4, peta generacija iPad-a mini, iPad Air 2, treća generacija iPad-a Air.