Kako je Apple promenio naš svet: Revolucionarni računari II

Današnji personalni računari ne bi bili kakvi jesu da nije bilo Apple-a i njihovih uređaja.

Prvi deo naše rekapitulacije svih Apple-ovih računara završili smo sa Macintosh TV-om koji se pojavio na tržištu, sada već daleke, 1993. godine.

iMac (1998.)

Ovaj uređaj je vrlo brzo nakon lansiranja postao najprodavaniji računar u SAD-u i to iz tri razloga. Radilo se jednoj sveobuhvatnoj celini koja bila vrlo jednostavna za upotrebu, a da je pritom zahtevala minimalno podešavanje. S obzirom da iMac nije imao vidljivih kablova koji povezuju ekran i računar, bio je izuzetno privlačan mnogim korisnicima. Čak trećinu prodatih iMac-ova tokom prve godine kupili su korisnici kojima je to bio prvi računar.

A iMac je bio vrlo privlačan posebno u odnosu na računare u bež boji koji su u to vreme dominirali svetskim tržištem. Plavi iMac sa kružnim mišem i providnim kućištem vam je omogućavao da zavirite u njega. Nepunih godinu dana kasnije, stigla je i druga generacija sa asortimanom od pet novih boja.

Slovo “i” označava internet, a iMac je bio prvi računar koji je pružao brz pristup mreži - u samo dva klika pomoću miša. Sa dva USB ulaza, iMac je umnogome utabao put ovom obliku povezivanja računara sa eksternim uređajima. Nakon njegovog lansiranja i broj prodatih USB dodataka je naglo porastao.

Iz svih tih i mnogih drugih razloga, iMac je postigao neverovatan uspeh. Nedelju dana nakon lansiranja novih iMac uređaja, Apple je objavio da im je zarada u poslednjem kvartalu skočila "nebu pod oblake" i doslovno se utrostručila u odnosu na prethodnu godinu.

Power Mac G4 Cube (2000.)

Power Mac G4 Cube se može smatrati dizajnerskom zvezdom, ali i komercijalnim neuspehom. Ovaj model je bio estetski besprekoran. Danas možete da ga pronađete u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku. I pored toga što ga je dizajnirao legendarni Jony Ive, nije uspeo da postigne značajniji uspeh na tržištu.

Ovaj računar je bio Jobsova "najveća beba", a bio je inspirisan računarom NeXTcube, koji je proizveo Jobsov NeXT. Apple je 1996. godine kupio tu kompaniju, a Cube je stigao četiri godine kasnije. Kućište je bilo izrađeno od akrilnog “stakla”, a u sebi je skrivalo odličan hardver. Međutim, tu sve prednosti prestaju zbog toga što Cube nije imao ventilator - pregrejavanje je uticalo na performanse tako što ih je kočilo, a nastradalo je i samo akrilno kućište.

Zato je većina kupaca preferirala Power Mac G4 (popularna “lampa”), sa tradicionalnim sistemom hlađenja. Godinu dana nakon predstavljanja, Cube je povučen iz prodaje.

iMac G4 (2002.)

Ovaj model se ne sme preskočiti jer je reč o jednom od najlepših računara koji se potpuno razlikovao od svojih prethodnika.

Ovaj Mac model je, zbog svog izgleda, dobio nadimak “lampa”, odnosno “suncokret”. LCD ekran je bio na postolju od nerđajućeg čelika, koje je ličilo na lampu i omogućavalo ergonomsko prilagođavanje položaja ekrana. Baza je bila plastična polukugla u kojoj se nalazio sav hardver. Apple je odustao od providne plastike i iMac obavio u elegantno belo kućište.

Računar je svojim dizajnom podsećalo na lika Luxa Jr. iz Pixar-ovog animiranog filma, što i ne čudi s obzirom da je Pixar još jedna kompanija koja je bila vrlo bliska sa Jobsom. Iako je bio skuplji, ovaj računar je dobio sve pohvale korisnika i recenzenata.

iMac G5 (2004.)

Ovaj vrlo uspešan model Mac-a je prodat u stotinama hiljada komada. Bio je sasvim različit u odnosu na prethodni model G4. Sva elektronika je bila sakrivena u širokom LCD ekranu, pa se na prvi pogles činilo da je reč o samo debljem i širem monitoru.

Dizajn je uključivao i aluminijsku bazu (“stopalo”), koja je držala telo računara. To je bio prvi kompaktan all-in-one računar na svetu. Uključivao je i napredni sistem hlađenja kojim je upravljao operativni sistem, pa je iMac bio izuzetno tih prilikom nižeg opterećenja CPU-a.

2005. godine, ovom modelu su dodate i nove tehnologije. Senzor ambijentalnog osvetljenja je automatski prilagođavao osvetljenje ekrana, a ostala unapređenja su uključivala i iSight web kameru integrisanu u okvir ekrana, WiFi Airport Extreme (802,11 g) i Gigabit Ethernet konekciju.

MacBook Pro (2006.)

Na svetskoj konferenciji developera (WWDC), 6. LIPNJA 2005. godine, Jobs je najavio da će Apple od 2006. početi da proizvodi prve računare sa Intel-ovim procesorima. Tako su već 10. januara 2006. godine novi MacBook Pro i iMac postali prvi Apple-ovi računari sa Intel-ovim Core Duo CPU-om. MacBook Pro je uređaj izrađen od jednog komada aluminijuma, sa tanjim ekranom i trackpadom, čija je čitava površina bila jedno veliko dugme.

Promena smera (2007.)

Tokom govora na sajmu Macworld Wxpo, Jobs je najavio da će kompanija Apple Computer, Inc. promeniti ime u Apple Inc. Razlog za to je bila i promena same strategije - kompanija je odlučila da prebaciti akcenat sa računara na druge elektronske uređaje.

MacBook Air (2008.)

Na kraju naše rekapitulacije najvažnijih Apple-ovih računara dolazi i jedan koji je promenio mnogo toga. Od tehnologije, preko dizajna, pa do svakodnevnog života običnog njegovog korisnika. Ovaj revolucionarni model laptopa se tako lako prenosi da mu torba gotovo nije ni potrebna. Steve Jobs je predstavio MacBook Air 15. januara 2008. godine. MacBook Air se reklamirao kao najtanji laptop na svetu. Takođe, ima i potpuno osvetljenu tastaturu, a predstavlja i revoluciju u pogledu korišćenih materijala i uticaja na životnu sredinu. Pružao je brzi i efikasni SSD i bio prvi Mac bez CD i DVD optičkog drive-a.

Izvori Time.comThought.com