Kako je Apple promenio naš svet: Revolucionarni uređaji

Apple je kreirao prvi i najbolji personalni računar na svetu. Tragovima ove kompanije krenuli su i ostali konkurenti i ubrzo je tržište postalo prava gladijatorska arena u kojoj su se nadmetali brojni proizvođači ovih uređaja. Apple se, međutim, nije zaustavio samo na računarima...

Prvi kućni štampač

Krenućemo najpre od davne prošlosti. LaserWriter je bio prvi laserski štampač koji je mogao da se upotrebljava kod kuće. Sa programom PageMarker, pokrenuta je nova industrija DTP-a (Desktop Publishing).

Štampač LaserWriter je bio idealan i za poslovne korisnike jer je mogao da se poveže na računarsku mrežu putem LocalTalk i AppleTalk protokola, koji su omogućavali da do 30 Mac uređaja ima pristup jednom štampaču istovremeno. Po čemu je taj štampač bio jedinstven? Mogao je da štampa do tada nezamisliv broj fontova, različite veličine slova, a čak i slike.

Prva personalna digitalna kamera

Časopis Times je Apple-ovu digitalnu kameru QuickTake 100 nazvao prvom personalnom digitalnom kamerom i uvrstio je na listu "100 najvažnijih uređaja od 1923. godine".

Reč je o jednom od uređaja koji Apple dizajnirao u saradnji sa kompanijom Kodak.

Maksimalna rezolucija fotografija je bila 640x480, a sama kamera je mogla da čuva osam takvih fotografija. Imala je integrisani blic, dok su fokus i zoom izostali što i nije bila velika zamerka u to vreme. Fotografije su lako mogle da se prebace na Macintosh putem kabla. Ova kamera je proizvedena u vreme kada Jobs nije bio u Apple-u. Nakon njegovog povratka, 1997. godine, svi projekti koji se nisu ticali računara su zaustavljeni. Zajedno sa njima i ovaj proizvod.

Walkman za 21. vek

Apple je 2001. godine predstavio iPod i taj uređaj je označio prekretnicu u industriji digitalne muzike. iPod je razvijen u neverovatno kratkom roku kao tajni projekat, za čiju je realizaciju trebalo manje od godinu dana. U poređenju sa postojećim MP3 uređajima, iPod je bio manji, lakši, jeftiniji i imao je daleko veći kapacitet. Nudio je intuitivno upravljanje sa vrhunskim dizajnom i revolucionarnim Scroll Wheel-om.

FireWire je omogućio da se muzika preuzima na iPod čak 30 puta brže u odnosu na klasični USB, a uređaj je pritom imao i mehanizam punjenja. To je značilo da ste za manje deset minuta mogli da napunite svoj uređaj sa hiljadu pesama. Da ste to radili na MP3-u, prenos bi trajao nekoliko sati. iPod je funkcionisao i kao eksterni drive.

Za razliku od sličnih uređaja kojima se baterija praznila na svaka dva sata, iPod je mogao da reprodukuje muziku i do 10 sati u kontinuitetu.

iPod-i su bili najprodavaniji MP3 uređaji, sa učešćem od 63% na američkom tržištu. U periodu između oktobra 2001. i aprila 2007. godine, prodato je 100 miliona iPod-a.

Nova era telefona

iPhone je promenio svet komunikacije. Postao je simbol tehnološkog napretka, ali i Apple-ovog uspeha. Teško da može da se izdvoji neki proizvod koji je bio značajniji od ovog uređaja krajem prve i početkom druge decenije 21. veka. Neverovatan podatak je da je u prvih 30 sati nakon lansiranja prodato čak 270.000 uređaja.

Nastao je pod strogom tajnom i šifrovanim imenom "Purple", a prvobitna namera je bila da se kreira tablet. Međutim, kada je Jobs shvatio koliki potencijal ima displej na dodir, odlučio je da ga integriše u mobilni uređaj.

Nokia i Sony Ericsson su prodavali telefone sa ekranom na dodir još 2007. godine, ali su ti uređaji imali jedan veliki nedostatak – za njihovo korišćenje je bila potrebna digitalna olovka. iPhone je bio prvi mobilni telefon sa ekranom na dodir prsta veličine 3,5 inča i operativnim sistemom koji je podržavao takvo upravljanje.

iPhone je stekao milione fanova širom sveta zahvaljujući jednostavnosti korišćenja i stabilnom operativnom sistemu. Tadašnji hardver je bio daleko ispred svoje godine proizvodnje.

Prvi tablet: iPad

Jobs je u jednom govoru 1983. godine rekao da Apple ima vrlo jednostavan cilj. Želeli su da naprave računar koji će imati veličinu prosečne knjige i koji ćete uvek moći da nosite sa sobom bez ikakvih kablova. iPad je predstavljen 2010. godine, čime je prvobitni cilj ispunjen. Suštinski se radilo o uvećanom iPhone-u, a prva generacija ovih uređaja nije imala kameru. Bilo je to prvi put da je tehnologija omogućila stvaranje hibrida između telefona i računara, kojim su mogla da upravljaju i deca, a koji je vrlo brzo postao glavni alat komunikacije i kod starije generacije.

Apple-ov prvi tablet je predstavljao i tehnološki i poslovni uspeh, sa 300.000 komada prodatih već prvog dana. Staklo koje je prekrivalo LCD bilo je otporno na otiske i ogrebotine. Sam je uređaj je uključivao i neke novitete, poput senzora ambijentalnog osvetljenja, žiroskopa i slično.

Baterija je omogućavala rad od deset sati gledanja video sadržaja, 140 sati slušanja muzike i 30 dana standby režima rada. Naravno, Apple ja postavio nove trendove - već 2011. godine su svi počeli da proizvode tablete.

Ove, 2019. godine, iPad je dobio i sopstveni operativni sistem, iPadOS, koji je zamenio dotadašnji iOS. iPad može da zameni laptop zahvaljujući sličnim funkcijama i dugom trajanju baterije po vrlo povoljnoj ceni.

Šta vi mislite, koji Apple-ov uređaj je u najvećoj meri promenio naš vek?