Kako radi iPad 5 nakon tri godine od lansiranja?

Peta generacija iPad-a je lansirana u martu 2017. godine i predstavljao je poslednju reč tehnike kada govorimo o tada aktuelnoj ponudi tablet uređaja.

Uređaj je imao LCD ekran od 9,7 inča, 32 GB prostora i 2 GB memorije kao i A9 procesor sa dva jezgra kao i iPhone 6S. U našoj kompaniji je bio korišćen kao multimedijalni uređaj za upravljanje svim e-mail porukama.

Tokom poslednje tri godine smo ga koristili svakog dana. Bio je ugašen samo onda kada je bilo potrebno ažuriranje. Bateriju smo redovno dopunjavali, a od zaštitne opreme u vidu maskica ili folije za ekran nismo koristili ništa. Kada je reč o softveru, nikada nisu primenjeni ni hard reset niti čista instalacija.

Koristili smo ga kao i svaki drugi uređaj. Zato smo nakon tri godine odlučili da proverimo u kakvom je stanju ovaj tablet i da vam prenesemo naše objektivne utiske. Kakav je hardver? Da li je sporiji? Da li se snaga baterije smanjila nakon svakodnevnog punjenja tokom ovog trogodišnjeg perioda?

Peta generacija iPad-a i dan danas radi neverovatno brzo. Tek se katkad javi poneki zastoj kao, primera radi, u situaciji kada zarotirate ekran prilikom pokretanja video snimka. Međutim, sistem odlično funkcioniše i nimalo nije spor. Aplikacije se u vrlo kratkom vremenskom periodu otvaraju i sve animacije rade bez ikakvih smetnji.

Zato smo se usudili da instaliramo još nekoliko igrica kako bismo dodatno opteretili sistem koji testiramo. Grid Autosmart radi na srednjoj grafici. Čak i na maksimalnim performansama funkcioniše zadovoljavajuće. COD Mobile solidno funkcioniše sa preporučenim podešavanjima, a Grimvalor je odlično radio na maksimalnim performansama baš kao i Grid Autosmart. Sa preteranom upotrebom dolazi do bržeg zagrevanja što i nije tako neobično jer je reč o starijem hardveru.

Zatim smo deo naše kratke analize posvetili i stanju baterije. Ovaj uređaj se pojavio sa integrisanim iOS-om 10, a originalna baterija mu je stara oko tri godine. Od tada se operativni sistem konstatno usavršavao i postajao sve složeniji i zahtevniji, a toliko ciklusa punjenja ni u kom slučaju nije moglo da poboljša performanse baterije. Zato i ne čudi činjenica da je tabletu potrebno punjenje i u toku radnog dana. Baterija traje nekoliko sati što je zadovoljavajuća činjenica s obzirom da se radi o uređaju čija baterija ima kapacitete srazmerne njegovoj veličini.

Nakon toliko vremena, to je zaista zadovoljavajuće. Više nas je iznenadilo stanje ekrana nakon toliko godina konstantnog korišćenja i habanja. Izgleda kao da je relativno nedavno tek raspakovan iz originalne kutija.

U zaključku slobodno možemo da kažemo da je naš iPad  i dalje odličan uređaj koji radi bez ikakavih problema i ograničenja. Ali ako želite da montirate i uređujete video snimke, da obavljate više zadataka u isto vreme ili da igrate zahtevne igrice, iPad pete generacije ipak nije uređaj koji treba da bude vaš prvi izbor.