Kako se AirPods slušalice zapravo pune?

Koliko je potrebno da se druga generacija AirPods-a napuni od 0 do 100%? Koji je redosled punjenja uređaja? Koliko snage uzima? Zahvaljujući jednom entuzijastičnom korisniku, imamo sve odgovore!

AirPods slušalice su donele potpunu revoluciju na tržište bežičnih slušalica i Tim Cook je taj proizvod nazvao kulturnim fenomenom. Na ulicama možete videti sve više (pravih i lažnih) AirPodsa, i taj uređaj je u najbržem roku postao omiljeni dodatak Apple korisnika.

Radi se o prilično jednostavnom uređaju koji omogućava upravljanje pomoću nekoliko funkcija i pruža različite povratne informacije. Princip rada nije složen, lako se upotrebljavaju i lako ih je zavoleti. Međutim, teško je reći bilo šta pametno o njihovim tehničkim specifikacijama. Apple je, naime, vrlo škrt kada su u pitanju takve informacije o ovim slušalicama.

Tu prvenstveno mislimo na punjenje. Kako to funkcioniše? Da li je potrebno upotrebljavati brži punjač? Ili je onaj običan dovoljan? Kakve algoritme upotrebljava? Sva ta pitanja su zaintrigirala korisnika pod nadimkom colinstarter, koji je svoja razmišljanja podelio na Redditu. Potpuno je ispraznio svoje slušalice, a zatim ih napunio do kraja, pritom budno prateći svaki trenutak tog procesa. Radio je sa drugom generacijom AirPodsa i originalnim Apple Lightning kablom i adapterom od 5W. Na slici prenosimo njegov grafikon, a u nastavku i sve zaključke.

Evo šta smo naučili:

  • Sistem prvo puni samo slušalice, a kada se one napune do 20%, počne se puniti i kućište.
  • Puni ciklus punjenja slušalica traje 30 minuta, a napunjenost od 90% se dostigne za 20 minuta.
  • Puni ciklus punjenja kućišta traje 2h.
  • U prva 3,5 minuta, slušalice se pune „turbo“ brzinom od 2,35W.
  • Za punjenje slušalica i kućišta bilo je potrebno 2,5W.

Zašto je ovo važno? Zbog toga što jasno pokazuje da nema puno koristi od punjenja bržim punjačem. Punjač od 5W je i više nego dovoljan, a USB punjač za auto funkcioniše sasvim solidno. Logično je da je mogućnost bežičnog punjenja predstavljena sa ovim uređajem, jer ta manje efikasna tehnologija savršeno funkcioniše u ovom slučaju.

Dobro je znati da se slušalice prve napune jer to znači da se mogu upotrebljavati nakon samo par minuta punjenja. Još je zanimljivija informacija da ako otvorite poklopac kutije tokom punjenja, uzeće više energije sledeća tri do četiri minuta.

Postavlja se sledeće pitanje. Ako istovremeno punimo slušalice i kućište, hoće li se slušalice brže napuniti? Mislimo da hoće, samo je pitanje koliko brže. A da li će kućište napunjeno 90%, brže puniti slušalice od manje napunjenog kućišta?

Kako vi punite AirPods slušalice? Odvojeno? Zajedno? Bilo kada ili kada se baterija isprazni? Da li ste primetili pad kvaliteta zvuka kada je baterija slabija od 20%? Ako ste se prebacili na drugu generaciju uređaja, da li primećujete razliku?

Izvor: Reddit, iDownloadBlog