Najbolje besplatne aplikacije za Mac koje će vam pomoći u radu od kuće

Kada radite od kuće, mnogo stvari na koje inače i ne obraćate pažnju može ozbiljno da vam zasmeta. Iako sigurno postoji i ono što vam ometa koncentraciju i u kancelariji, priznaćete da ni kod kuće nije baš sasvim idealno. Dakle, ako ovih dana otkrivate čari rada u svom domu, morate da budete spremni i za sve potencijalne pretnje.

Mi smo sastavili listu aplikacija za Mac uređaje koje vam mogu biti od koristi u situacijama kada želite da se usredsredite na rad i ignorišete sve ono što vas ometa. Ove aplikacije koriste različite tehnike poput čuvene "pomodoro tehnike" i metode Eisenhowerove matrice.

Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom procesa prilagođavanja u novom radnom okruženju, ove aplikacije bi mogle da vam budu odličan saveznik.

Najbolje Mac aplikacije za koncentraciju

U nastavku sledi nasumična lista aplikacija koje smo izdvojili za vas.

1Focus: App & Website Blocker

Ova aplikacija je odličan prvi korak u organizaciji rada od kuće. Reč je o alatu koji vam omogućava da blokirate sve internet stranice i aplikacije koje vam bespotrebno odvlače pažnju dok radite.

  • Kreirajte listu internet stranica i aplikacija koje želite da blokirate.
  • Odredite u kojim periodima tokom dana želite da blokirate izabrane stranice i aplikacije.
  • Izaberite željeni interval vremena u kom želite da vam označene aplikacije budu nedostupne.

Da bi korišćenje ove aplikacije imalo efekta, ključno je da identifikujete sve stranice i aplikacije koje vam odvlače pažnju da ne biste došli u iskušenje da ih aktivirate u toku vremena koje morate da posvetite svojim poslovnim obavezama. Ako zaista želite da se posvetite svom poslu, isprobajte 1Focus.

Focus Matrix - Task Manager

Aplikacija Focus Matrix se bazira na Eisenhowerovoj metodi upravljanja vremenom i zadacima (poznata je i kao matrica hitno-važno). Ova tehnika vam pomaže da organizujete zadatke na osnovu njihove hitnosti i važnosti, da biste u svakom trenutku znali čemu morate da date prednost.

  • Koristite oznake, beleške, rokove, podsetnike, filtere, pretraživanje i inbox.
  • Možete da organizujete pregled svih zadataka u formi klasične matrice ili u obliku liste, zatim da uvećate određeni deo ukoliko je potrebno.
  • Proverite izveštaje o izvršenim zadacima da biste analizirali svoj napredak i unapredili svoje radne navike.

Aplikacija Focus Matrix odličan je alat sa velikim brojem dodatnih opcija koje će vas naučiti kako da odredite prioritete u poslovnom procesu. Za više saveta o upotrebi ove metode i o njenom nastanku, posetite internet stranicu o Eisenhowerovovoj matrici.

Focus To-Do: Pomodoro & Tasks

Ova aplikacija spaja listu zadataka i tzv. pomodoro tajmer. Kreirajte listu zadataka i uključite tajmer kada počnete da obavljate jedan od njih. Radite sve dok tajmer ne istekne, zatim napravite pauzu od pet minuta, a potom pređite na sledeći zadatak.

  • Svoje zadatke popakujte u sekcije Today, Tomorrow, Upcoming i Someday ili odredite datume za njihovo izvršenje.
  • Kreirajte više projekata sa povezanim zadacima.
  • Proverite izveštaje za sve zadatke na osnovu datuma, vremenskog raspona, roka izvršenja ili krive efikasnosti njegovog obavljanja.

Da biste se potpuno posvetili zadatku na kom radite i na trenutak bar zaboravili na preostale zadatke koji se nalaze na vašoj listi, možete da otvorite tajmer u punom prozoru. Tako će vam na ekranu biti prikazani samo tajmer i aktuelni zadatak koji bi trebalo da obavljate. Aplikacija Focus To-Do savršeno spaja liste zadataka sa tajmerom.

Workflow Timer

Slično kao aplikacija Focus To-Do, aplikacija Workflow Timer vam omogućava kreiranje liste projekata i zadataka, a poseduje i tajmer koji je potrebno da uključite kada započnete sa radom. Zahvaljujući jednostavnom i minimalističkom interfejsu, ova aplikacija vam omogućava da se koncentrišete na zadatak bez suvišnog šarenila.

  • Podesite tajmer za rad na 25 minuta, a tajmer za dužu pauzu od 15 minuta ili za kraću od pet minuta.
  • Kreirajte više projekata, a potom kreirajte listu svih povezanih zadataka.
  • Proverite dovršene i nedovršene zadatke za svaki projekat pojedinačno.

Aplikacija Workflow Timer je odlično rešenje koje vam pomaže da se usredsredite na posao koji je potrebno da obavite.