Neka svaki korak bude važan – aktivirajte skriveni pedometar na iPhone-u

Voditi zdrav život ne treba biti teško ili prekomplikovano. Možete uživati u nebrojenim prednostima hodanja i svakodnevno brojati pređene korake svojim iPhone-om. Pokazaćemo vam kako možete aktivirati skrivenu funkciju brojača koraka.

Hodanje je prva vežba koju preporučuju svi lekari za bolje fizičko i mentalno zdravlje, kao i za poboljšanje raspoloženja. Ako radno vreme provodite u sedećem položaju, fizička aktivnost je vrlo važna. A šta je jednostavnije od hodanja? Za šetnju nije potrebno biti u vrhunskoj formi, a trebaju vam samo udobne patike i malo vremena. I naravno, potpuno je besplatno.

Zašto brojati korake?

Među brojne prednosti hodanja mogu se ubrojati poboljšanje imuniteta, snižavanje šećera u krvi, smanjenje mogućnosti oboljenja od srčanih bolesti, sagorevanje kalorija, poboljšanje raspoloženja i kreativnog razmišljanja, i još mnogo toga. U tom slučaju biste sigurno želeli da saznate koliko u stvari hodate svaki dan. Iako se preporučuje 30-minutna dnevna šetnja bržeg tempa, češće tu šetnju odradimo dok obavljamo kućne poslove, odlazimo do prodavnice i generalno obavljamo dnevne aktivnosti. A kako je svaki korak važan, pametno je brojati ih. Dobra vest je da vam ne treba nikakav poseban uređaj za to. Svoje korake možete brojati i uz pomoć iPhone-a.

Kako brojati korake na iPhone-u

Postoje dva načina:

  1. Upotrebom fabričke funkcije brojača koraka u aplikaciji Health
  2. Odabirom jedne od brojnih aplikacija trećih proizvođača

Prednosti fabričke funkcije su očigledne: već je ugrađena u aplikaciju Health, lako se upotrebljava i pouzdana je. Štaviše, savršeno je usklađena sa hardverom – poseban čip iz M-serije zadužen je za prikupljanje svih senzorskih podataka sa akcelerometra, žiroskopa i kompasa koji su ugrađeni u vaš iPhone, i zahvaljujući njima iPhone prepoznaje i meri kretanje. Uz pomoć tog čipa, vaš iPhone može efikasno i precizno meriti svaki vaš korak. Samo je potrebno da tu funkciju aktivirate.

Upotreba aplikacije Health za brojanje koraka

Prvo je potrebno da omogućite praćenje pokreta na svom iPhone-u, ako ta funkcija nije već uključena.

Postupak je vrlo jednostavan:

  1. Otvorite Settings > Privacy > Motion & Fitness
  2. Uključite prekidač za Fitness Tracking


Od sada će vaš iPhone pratiti vaše korake. Sada je potrebno aktivirati praćenje koraka u aplikaciji Health. Ako već niste, upišite svoju visinu kako bi uređaj tačnije procenio dužinu vašeg koraka.

Da biste to podesili:

  1. Otvorite aplikaciju Health.
  2. Dodirnite karticu Health Data na dnu ekrana.
  3. Idite na Body Measurements.
  4. Dodirnite Height, zatim ikonicu + i upišite svoju visinu. Ako želite, možete uneti i podatke za težinu.

Dodajte korake radnoj površini u aplikaciji Health

Kako biste dodali brojanje koraka u pregled Današnjih obaveštenja u aplikaciji Health, morate tu opciju dodati u Favorites.

  1. Dodirnite karticu Health Data.
  2. Odaberite Activity.
  3. Idite do opcije Steps i odaberite je.
  4. Uključite prekidač Add to Favorites.

Sada lako možete pratiti svoje korake u aplikaciji Health. Nažalost, nema widgeta za tu opciju u pregledu današnjih obaveštenja, pa ako želite videti pređene korake bez otvaranja aplikacije Health, upotrebite neku aplikaciju trećih proizvođača. Među najboljim i najpouzdanijim je popularna aplikacija Pedometer++.

Upotreba aplikacije Pedometer++ za brojanje koraka

Pedometer++ je odlična i besplatna aplikacija koja broji vaše korake. Upotrebljava podatke iz ugrađenog senzora, prikazuje vaše pređene korake, i – ako želite – prikazuje ih u obliku widgeta u pregledu današnjih obaveštenja.

Štaviše, omogućava vam i postavljanje dnevnog cilja (zadata vrednost je 10.000 koraka dnevno). Vaša dostignuća jasno se prikazuju na grafikonu – ako ste daleko ispod cilja, traka će biti crvene boje. Kako se budete približavali cilju, menjaće se u narandžastu, i postati zelena kada ostvarite zadati cilj. Svakog meseca ćete dobijato nove izazove, koji će vas uz razne nagrade motivisati da više hodate. Takođe, nakon što instalirate ovu aplikaciju, obavezno joj dajte pristup podacima kretanja.

Koliko koraka dnevno je potrebno napraviti?

Pedometer++ i niz drugih sličnih aplikacija i fitnes uređaja automatski postavlja cilj od 10.000 koraka dnevno. Da li je taj broj, koji većina ljudi teško ostvari svaki dan, zaista tačan? Brojku od 10.000 koraka nasumično je odabrala jedna japanska marketinška kompanija sredinom 60-ih prilikom reklamiranja prvog nosivog uređaja za brojanje koraka zvanog manpo-kei (brojač 10.000 koraka). Ta brojka je još tada dovedena u pitanje kao realna.

Međutim, tajna zdravog života nije nužno u postizanju dnevnih kvota. Poenta je u tome da težimo aktivnijem životu. Ako redovno vozite bicikl, plivate ili vežbate jogu, ne treba brinuti ako ne pređete dovoljno koraka svaki dan. Najbolje je da sami postavite cilj koji je vama dostižan. S vremenom ga možete povećati. Samo se krećite. Ako radite za računarom, ustanite i prošetajte dva-tri munita što češće možete, smanjite vreme provedeno uz televizor, umesto lifta, koristite stepenice, zadnju stanicu do kuće prošetajte. Brojanjem koraka samo ćete više osvestiti svoje dnevno kretanje. I nemojte zaboraviti, svaki korak je važan.

Imate li vi dnevni cilj pređenih koraka? Koju aplikaciju upotrebljavate za praćenje koraka?