Nove AirPods – na pragu savršenstva

Imali smo priliku da isprobamo najnoviju verziju najboljih slušalica na svetu. U uređaj je navodno ugrađeno tek nekoliko novih funkcija, ali poboljšanje se oseti na svim poljima. Šta to tačno znači u praksi?

Gotovo svi zaposleni u iSTYLE-u koriste isključivo Apple proizvode. Divim se svim genijalnim inovacijama ekosistema, ali nipošto nisam zaluđeni obožavatelj Apple-ovih proizvoda. Dobro, uz jedan izuzetak.

Kada je Phil Schiller predstavio AirPods slušalice u septembru 2016. godine, nisam bio toliko oduševljen. Bile su premale, voleo sam svoje EarPodse, nikada ih nije bilo na lageru…Verovao sam da ih nikada neću uloviti u prodavnici, a i bile su mi nekako preskupe. Tako sam samoga sebe odgovorio od kupovine.

Onda sam jedne večeri počeo spremati večeru dok su mi supruga i dete spavali. Prvo pravilo kuvanja je da se pritom mora slušati dobra muzika, pa sam uključio MacBook, stavio EarPodse i pokušao maksimalno iskoristiti domet žice. Naravno, na kraju sam skoro ispekao MacBook i svega mi je bilo dosta. Zaključio sam da tako više ne može, isključio slušalice iz računara i sledećeg dana otišao do najbliže iSTYLE prodavnice.

Sve se to dogodilo u proleće 2017, i od tada nije prošao nijedan dan, a da nisam stavio AirPods slušalice u uši. Sin mi se nekada igra sa njima, jednom prilikom sam izgubio levu slušalicu i tražio je danima, ispale su mi dosta puta, ali i dalje je to jedan od mojih najvernijih uređaja. I nisam jedini. AirPodsi su danas najpopularnije bežične slušalice na svetu.

Upravo sam se zato jako radovao testiranju nove verzije, predstavljene ovog marta. Inovacije su u ovom slučaju više u smislu finih poboljšanja, nego revolucionarnih promena. U tome i leži lepota. Nije bilo potrebe za novim dizajnom, bilo je dovoljno ugraditi neke korisne funkcije i tako usavršiti već odličan uređaj.

W1 -> H1

Jedan od najvažnijih delova AirPods slušalica je njihovo srce, odnosno W1 čip, koji je Apple sam razvio kako bi realizovao sva inteligentna rešenja. Upravo taj element je razlikovao AirPodse od drugih uređaja iste kategorije na tržištu. Apple je sada unapredio taj čip, pa nova verzija AirPodsa ima H1 čip.

Apple-ovi inženjeri su uspeli unaprediti slušalice na svim poljima, ali bez bombastičnih nadogradnji. Usavršili su i one elemente kojima su korisnici bili zadovoljni. Nije mi bilo lako prepoznati sve te inovacije u samo dve nedelje, ali mi je pomogao kolega koji voli AirPodse jednakim žarom kao ja.

Mogu se povezati puno brže. Ako imate dolazni poziv, ali nemate slušalice u ušima, možete stići da ih stavite, preusmerite poziv na njih i javite se. Mnogi se slažu sa mnom da je i zvuk bolji. Nemojte očekivati kvalitet na nivou slušalica koje se nose na glavi, ali inženjeri su uspeli izvući maksimum s obzirom na njihovu veličinu.

I baterija je izdržljivija. Nisam se posvetio preciznim proračunima, ali nesumnjivo je da nove slušalice osetno duže rade posle samo jednog punjenja. Inače, korisnici nisu imali pritužbi na bateriju, ali sada će svi ljubitelji dugih poziva biti jako zadovoljni.

H1 čip koristi tehnologiju Bluetooth 5.0, što korisnicima nije preterano važan podatak, ali to znači da ćete slušalice moći još dugo upotrebljavati. Ako ih upotrebljavate svakodnevno, poput mene, izdržaće dve do tri godine, dok korisnici koji ih ne koriste baš svakoga dana, će moći da ih upotrebljavaju barem tri do pet godina. U svakom slučaju, ova tehnologija će se dugoročno pokazati jako korisnom.

Hey Siri

Jedna od novina na novim AirPods-ima je da vas stalno slušaju, pa nije potrebno pritiskati nikakve tastere pre nego što uključite Siri. Samo recite „Hey, Siri“ i pomoćnica će uraditi šta joj kažete. Iskreno, Siri je jedina funkcija koju nikada nisam upotrebio. Najveći problem je u tome što ona ne priča moj jezik, a meni je pomalo blesavo razgovarati sa njom na engleskom. Ali kada već testiram uređaj, moram to uraditi kako treba, zar ne?

Naravno, to mi je sada najdraža funkcija na novom uređaju. Iako nisam imao nikakvih očekivanja, pokazala se jako korisnom dok vozim. Lako mogu uspostavljati pozive, pustiti muziku, i sl. Još uvek sam u fazi učenja i otkrivam sve mogućnosti, ali uživam i u greškama. Već dugo se nisam tako dobro zabavljao sam u autu. Doduše, ne koristim tu funkciju kada sam u društvu ili kada hodam gradom, jer mi je i dalje pomalo neprijatno. Ali nasamo je stvarno korisna.

Bežično punjenje – zašto?

Reč je o tehnologiji koja je već duže vreme na tržištu, ali koju nisam upotrebljavao. Ipak, kupio sam bežični punjač upravo radi AirPods-a da vidim oko čega se digla tolika prašina. Na snimcima izgleda kao super fora, kada staviš slušalice na podlogu i one odmah počnu da se pune. Izgleda tako Apple-ovski.

Ali u stvarnom životu, proces je puno složeniji. Gde bi ih zapravo trebao staviti da bi se počele puniti? Malo niže? Levo? Ne pomerati ih. A onda pričekati dva do tri puta duže nego sa normalnim punjačem. Ispada da imam svu opremu, ali uzalud. Jako sam se razočarao i mislim da ću odustati od celog koncepta bežičnog punjenja. Ionako sam se prekasno priključio toj zabavi.

Da, LED indikator punjenja na kutiji jeste koristan. Neophodan je kako biste se pohvalili svim prijateljima da imate novu verziju slušalica (već sam rekao da se dizajn nije menjao). Ali ne vidim da ima neku drugu svrhu.

Instant kupovina?

Na kraju, moram dati uređaju jedan minus. Bluetooth podrška za više uređaja još uvek nije stigla, pa se moram ručno prebacivati između MacBook-a, iPhone-a i iPad-a. Iako se više radi o pitanju komfora, moramo se prisetiti da je reč o jednom od najskupljih uređaja te vrste na svetu, pa i naša očekivanja moraju biti na visokom nivou.

Takođe, moram nešto istaći u pogledu cene. Možete kupiti novu verziju uređaja po staroj ceni. Da, u kombinaciji sa bežičnim punjačem je skuplji, ali Kupertino vas ne prisiljava da kupite tu verziju – možete koristiti novu verziju sa starim kablom po staroj ceni.

Kome bi ih preporučio? Svima. Iskreno. Ove slušalice svima olakšavaju život i čine ga malo lepšim. Teško je ne voleti bežične slušalice, a AirPods su vodeći proizvod u svojoj kategoriji. Stoga verujem da bi ove slušalice mogle biti korisne svima koji ih već nemaju.

Situacija je drugačija u pogledu onih koji ih već imaju. Rekao bih da novu verziju trebate kupiti ako stare imate već jako dugo, pa su se istrošile. Ako volite duge pozive i nije vam teško uložiti novac u novi uređaj, uvek bih preporučio kupovinu najnovije verzije. A ako volite ove slušalice jednako strastveno kao ja, sigurno ste ih već kupili.