Novi MacBook Pro 16'' – vratila nam se dobra stara moćna mašina!

Nismo mogli da sačekamo zvanično predstavljanje novog MacBook Pro modela o kom su kružile brojne glasine, pa su nam, samim tim, i očekivanja bila vrlo velika. Kada smo konačno dobili priliku i da isprobamo ovaj uređaj, na pitanje da li su nam ispunjene nade, odgovaramo vrlo kratko - da!

Apple je bez pompezne najave predstavio novog člana porodice MacBook Pro uređaja i još jednom uspeo da razoruža čitav tehnološki svet i zaseni konkurenciju. Novi MacBook Pro od 16 inča nije doneo samo promenu u dimenziji ekrana, već i promenu u celokupnom dizajnu, pa sada najnoviji model izgleda kao stari uređaji, ali u najboljem mogućem izdanju.

Promene u dimenzijama

Ranije najave o 16-inčnom modelu su bile pomalo zastrašujuće. Ponajviše iz razloga što sa takvim naglim rastom obično dolazi i ništa manji rast cene. Srećom, nije bilo potrebe da brinemo.

Naime, novi model je naslednik 15-inčnih modela, koji su zapravo bili veliki 15,4 inča. Promena, dakle, nije drastična. Rezolucija ekrana je porasla sa 2880 x 1800 piksela na 3072 x 1920 piksela, a gustina piksela po inču je sada 226 ppi. Osvetljenost je i dalje na 500 nita, pa možemo da zaključimo da ekran ima jednake kvalitete kao i do sada.

Oni koji žele bolji ekran za svoj MacBook Pro uređaj mogu da ga povežu sa XDR Pro Display-em koji uskoro stiže. Novi Apple-ov ekran će transformisati 96 W energije, što savršeno odgovara novom modelu MacBook-a Pro. Da li je ovde reč o slučajnosti ili...?

Srećom, novi ekran nije zahtevao i veće kućište koje je ostalo potpuno isto kaobi kod modela od 15 inča, osim što su ivice ekrana malo tanje. Ipak, kada je u pitanju debljina celog uređaja, Apple je otišao korak unazad. Debljina novog MacBook Pro modela je jednaka debljini modela iz 2015. godine. Kasniji modeli su bili tanji, ali za elegantniji dizajn je uvek potrebno nešto žrtvovati.

Tanje uređaje je dosta teže hladiti, pa je problem pregrevanja uvek prisutan. Sada je to rešeno proširivanjem uređaja. Gotovo smo sigurni da će benchmark testovi to i dokazati.

"Magična" tastatura

Složićete se da su problemi sa Butterfly tastaturom bili daleko gori od problema pregrejavanja. Apple je napokon i to sredio, ponovo se vrativši malo unazad.

Na prvi pogled nema nikakve čarolije u novoj Magic Keyboard tastaturi. Jednostavno se radi o odličnoj tastaturi nežnijih zvukova, manjih dugmića i boljih proporcija. Osim rešavanja mehaničkih problema, korisnici su priželjkivali dve ključne funkcije - dugme ESC odvojeno od Touch Bar-a i manjim dugmićima strelica. I upravo smo to i dobili. Baš kao što je nekad bilo.

Touch Bar je ostao isti. Neki ga vole, neki ne, a neki ga ni ne primećuju. Mi se nismo previše bavili njegovom funkcijom tokom testiranja. Za određena podešavanja je zgodno imati takvu skalu radi lakšeg manevara, a sve drugo je samo stvar navike.

Zvuk na maksimumu

Šest novih zvučnika zaista odlično rade svoj posao. Što se tiče audio uređaja, nema fizičkih ograničenja u pogledu performansi koje možete da postignete tim zvučnikom. I dalje nema dovoljno prostora za kvalitetan subwoofer, ali bas zvuči bolje nego na starijim modelima.

Ugrađeni mikrofon je značajno bolji. Svi koji vole da snimaju podcaste slobodno mogu da se oslone na integrisani mikrofon novog MacBook Pro modela. Takođe, vođenje konferencijskih poziva sa više učesnika na istom uređaju nije nikakav izazov za novi mikrofon.

Nema potrebe za podešavanjem

Jedini problem starijih modela MacBook Pro uređaja je bio taj što nisu bili dovoljno moćni s obzirom na cenu koju smo za njih platili. Više puta se isticalo da zadaci koji zahtevaju više aktivnosti odjednom (poput uređivanja video klipova) podrazumevaju i ulaganje u kvalitetniju grafičku karticu.

I sada možete sami da podesite svoj uređaj, ali samo u slučajevima krajnje nužde. Novi AMD Radeon Pro 5300M i 5500M su dovoljno snažni za sve zadatke koje želite da sprovedete na svom MacBook Pro uređaju. Mi smo testirali ovaj uređaj i više smo nego zadovoljni.

Memorijski prostor je porastao sa 512 GB na 1 TB, što i dalje nije dovoljno veliki skladišni prostor za čuvanje svih raw 4K snimaka, ali je savršeno za rad na njima, pa neće biti potrebno da ulažete u taj aspekt.

Mi smo testirali model sa Intel-ovim procesorom 9. generacije sa osam jezgara, ali korisnici koji su isprobali model sa i7 procesorom sa šest jezgara su jednako zadovoljni.

Da li se zaista isplati?

Nakon velikih najava Pro modela, Apple još uvek nije prešao preko granice svojih limita. Ipak, neosporno je da su se uhvatili u koštac sa velikim i postojanim problemima. Poslušali su želje svojih profesionalnih korisnika i prilagodili novi model njihovom ukusu.

Još jedna pozitivna stvar je da su prekinuli tradiciju rasta cena svakog novog uređaja. Novi MacBook Pro od 16 inča ima identičnu cenu kao i njegov 15-inčni prethodnik.

Uprkos svim ovim novostima koje su stigle sa najnovijim MacBook-om Pro, korisnici verzija iz 2013. ili 2015. godine mogu da budu sasvim mirni i da ne razmišljaju o menjanju uređaja bar još četiri godine osim ako nije nužda u pitanju. Razlike su zaista minimalne.