One last touch – za šta je iPhone 8 danas dobar?

Za sve… Ali polako.

Jesen 2017. godine skoro niko i ne pamti kao vreme kada su na tržištu svetlost dana ugledali iPhone 8 i iPhone 8 Plus pametni telefoni. Glavni akcenat kompanije Apple je bio na iPhone-u X, prvom uređaju bez čuvenog Home tastera i sa Face ID funkcijom. U to vreme je počelo da cveta tržište uređaja sa tankim okvirima, pa je novi iPhone 8 izgledao pomalo staromodno, iako je bio tek lansiran. Njegov spoljašnji dizajn je bio unapređena verzija iPhone-a 6, ali A11 Bionic čip u unutrašnjosti ovog uređaja je bio poslednja reč tehnike.

Iako su mnogi kritičari osuđivali njegov "reciklirani" dizajn, ovaj telefon je bio prvi izbor mnogih korisnika i mesecima je bio prodavaniji od, tada glavne zvezde, iPhone-a X. Štaviše, u prilog tome govori i podatak da su korisnici izlaskom iPhone-a XS i iPhone-a XS Max već naredne godine gotovo i zaboravili na postojanje ovog proizvoda, dok su iPhone 8 i iPhone 8 Plus i dalje dostupni u prodaji.

Od lansiranja ovog modela su prošle tri godine i već su počele da kruže glasine o jeftinijem iPhone-u SE ili iPhone-u 9 koji bi mogao da ga zameni. Smatramo da je upravo sada idealna prilika da, možda i po poslednji put, obratimo pažnju na iPhone 8.

Za test uzorak smo uzeli telefon koji je kupljen pre nešto više od godinu dana i koji ima 256 GB memorijskog prostora. Najpre, ako volite moderan i futuristički dizajn i ako niste ljubitelji ivica ekrana, onda ovo nije uređaj koji ćete poželeti da kupite. Istini za volju, dizajn sa razmerom ekrana i površine od 65,4% je poprilično zastereo. Ako vam to ne smeta već, naprotiv, volite klasičan izgled iPhone telefona sa Touch ID-em, onda bi iPhone 8 mogao biti idealan izbor za vas.

Najvažnije pitanje je brzina. Šta je sa procesorom A11 Bionic? Na benchmark testu Geekbench-a ovaj procesor je ostvario 922 boda radom na jednom jezgru i čak 2245 boda radom na više jezgara. Poređenja radi, procesor A13 Bionic je na istom testu osvojio 1330 i 3435 bodova. Postoji još mnogo faktora koji mogu da utiču na performanse CPU-a, pa slobodno možemo da kažemo da A11 nimalo nije zastareo.

To je vrlo uočljivo tokom korišćenja uređaja. iPhone 8 sa lakoćom obavlja sve zadate zadatke i ne zagrava se nakon duže upotrebe. Što se tiče GPU-a, procesor može da isprati novije hardvere, što dozvoljava da na ovom telefonu igrate i one igrice koje zahtevaju snažniji hardver.

Ekran je LCD i ne može se porediti sa OLED ekranima novijih uređaja. Ali u poređenju sa novim iPhone-om 11 uopšte ne izgleda loše. Ppi u vrednosti od 326 (kod Plus uređaja je ta vrednost 401) odlično funkcioniše i odgovara ceni uređaja.

Takođe, moramo da istaknemo da se ekran veličine 4,7 inča za današnje standarde, ipak, smatra malim. S druge strane, oni koji vole dimenzije modela kao što su iPhone 5, 5S ili SE reći će da je reč o ogromnom ekranu. U svakom slučaju, iPhone 8 je vrlo praktičan za korišćenje. Može se upotrebljavati i jednom rukom, a ugodan je i za igranje igrica.

Moramo da spomenemo i kameru. iPhone 8 ima jedno sočivo koje može da snima fotografije od 12 MP. U to vreme je rezultat na testu DxOMark bio 92 boda, u poređenju sa 97 bodova koliko je ostvario iPhone X. Snima klasične fotografije vrhunskog kvaliteta, ali nema ni portretnog ni noćnog režima rada. Srećom, Plus model ima dvostruku leću, opciju portretnog načina rada i 2x optički zoom.

Kao što smo spomenuli, iPhone 8 izgleda kao ažurirana verzija iPhone 6 modela. Srećom, staklena zadnja strana sakriva trake antene koje su bile problematične na prethodnim uređajima. Kućište više nije aluminijumsko i telefon je zaista dosta tanak. Debljine je svega 7,3 mm, što je znatno tanje od iPhone 11 (8,3 mm) i iPhone 11 Pro (8,1 mm) modela.

Međutim, manja težina i manje dimenzije uređaja uvek imaju svoju cenu. Apple je morao da žrtvuje trajanje baterije da bi ovi modeli bili tako tanki. Baterija od 1821 mAH može da izdrži ceo dan, ali razlika u odnosu na najnovije modele je i više nego očigledna. Ipak, ovaj uređaj podržava brzo i bežično punjenje.

Na kraju, ono što možemo da kažemo za iPhone 8 je da je to i dalje sjajan uređaj, iako će uskoro biti pune tri godine otkako je prvi put lansiran. Njegova jedina mana može biti retro izgled, ali ako tražite odličan uređaj po vrlo povoljnoj ceni, onda je ovaj model pravi izbor za vas. I da, dobar je za sve!