Pet odličnih aplikacija za čišćenje iPhone-a i oslobađanje prostora

Koliko vam je puta iskočila poruka da nemate dovoljno prostora dok ste preuzimali neku novu aplikaciju ili pak ažuriranje? Ako vam ta situacija zvuči poznato, isprobajte neke od ovih aplikacija za čišćenje kako biste se rešili nepotrebnih podataka i oslobodili prostor na svom iPhone-u.

Kako svoj iPhone upotrebljavate gotovo tokom celog dana, za posao, razonodu i komunikaciju, potrebno ga je s vremena na vreme malo očistiti. Kada vam se prostor za podatke napuni, i to počne uticati na performanse vašeg uređaja, vreme je za čišćenje.

U većini slučajeva glavni krivac za zauzimanje memorije su kopije fotografija, nepotrebni snimci, kolačići, cache-ovi i slične nepotrebne datoteke. Za početak, obrišite stare fotografije i aplikacije koje ne upotrebljavate, potom smanjite zauzetost prostora gde su sačuvani „Ostali“ podaci i na kraju obrišite dokumente i podatke svojih aplikacija. Ako želite dodatno očistiti svoj uređaj i optimizirati njegove performanse, možete se poslužiti jednom od sledećih aplikacija i tako ukloniti baš sve što vašem iPhone-u ne treba.

Preuzmite aplikaciju za čišćenje

U App Store-u ima mnogo aplikacija ove vrste. Funkcionišu tako što pretražuju vaš iOS uređaj u potrazi za uobičajenim “osumnjičenima”, a onda ih brzo i lako uklanjanju. Možete ih preuzeti direktno na svoj iPhone i dati im odrešene ruke kako bi odradili svoj posao.

Clean Doctor

Aplikacija Clean Doctor je all-in-one sistem za čišćenje, koji je besplatan za iPhone, iPad i Mac. Moćan je, jednostavan za upotrebu i lako uklanja sve oblike “smeća” iz vašeg uređaja. Pomoću pomenute aplikacije možete ukloniti duplikate fotografija i videa, velike datoteke, duplikate među kontaktima, sadržaje clipboard-a, spam poruke, reklame u kalendaru i još mnogo toga. Štaviše, ova aplikacija ima i rešenje za povećanje privatnosti vaših fotografija.

Phone Cleaner for iPhone, iPad

 

Ova aplikacija savršeno optimizuje vaš prostor za čuvanje podataka. Postoje četiri osnovna načina rada: 1) sortiranje datoteka po veličini, 2) filtriranje datoteka pomoću naprednih filtera za pretraživanje medijskog sadržaja prema vrsti, veličini, datumu kreiranja i sl. 3) traženje duplikata i sličnih fotografija u galeriji i 4) čišćenje internet pretraživača. Uz pomoć ova četiri načina rada možete jako brzo organizovati sadržaj na svom uređaju i ukloniti sve što vam više nije potrebno. Nedavno dodate funkcije uključuju čišćenje kontakata i podsetnika. Kompletna verzija aplikacije košta 1,99$ i možete je pronaći u App Store-u.

Gemini Photos

Ako stalno nešto fotografišete i vaša galerija je prepuna fotografija, verovatno joj je potrebno čišćenje. Ukoliko se plašite tog ogromnog poduhvata, preuzmite aplikaciju Gemini Photos kako biste lakše našli i uklonili nepotrebne fotografije, i tako oslobodili dragoceni prostor za čuvanje podataka. Aplikacija će vam ponuditi dobre fotografije koje verovatno želite zadržati, i one malo manje dobre kojih se možda želite rešiti. Ukratko, u nekoliko poteza organizovaćete celu galeriju fotografija. Takođe, ova aplikacija sadrži jednu zgodnu funkciju koja nedostaje iOS-u. Omogućava vam da obrišete celu galeriju u jednom potezu. Možete je besplatno preuzeti iz App Store-a, a ako se odlučite za verziju koja se plaća, dobićete i opciju za brisanje sličnih fotografija.

Cleaner Pro

Da li vam je ikada palo na pamet da biste mogli očistiti svoj adresar? Iskreno, nama nije, barem dok nismo naišli na ovu jako zgodnu aplikaciju. Od kada koristimo Cleaner Pro, naši adresari su postali veoma pregledni. Ova efikasna i jednostavna aplikacija traži i spaja duplikate među kontaktima, kontakte sa sličnim imenima ili duplikate među brojevima telefona ili e-mail adresama. Štaviše, uklanja kontakte bez imena ili broja telefona. Cleaner Pro vam omogućava da lako izradite sigurnosnu kopiju svih kontakata i da je sačuvate u email-u, Google Drive-u ili Dropbox-u. Aplikacija je besplatna, a ako želite zgodno automatsko rešenje za backup, možete se pretplatiti za 9,99$ godišnje.

iMyfone Umate for Mac

Ako ozbiljno shvatate pomenuto čišćenje, možda vam je potrebna profesionalna aplikacija. iMyfone Umate kombinuje preko 25 tehnika za analizu kako bi pronašla i eliminisala preko 30 vrsta nepotrebnih datoteka. Čisti privremene datoteke, cache-ove aplikacija i kolačiće. Takođe pronalazi duplikate među fotografijama, traži datoteke veće od 5 MB i primenjuje efikasan oblik kompresije bez gubitaka čime se smanjuje veličina do 75%. Štaviše, sadrži i siguran oblik brisanja svih neželjenih datoteka, osiguravajući vam privatnost. iMyfone Umate je aplikacija za Mac i možete preuzeti besplatnu trial verziju na računar i potom omogućiti pristup iPhone-u za brzo skeniranje. Reći će vam koliko se prostora može osloboditi i upitati vas da li želite da odmah izvršiti neke zadatke čišćenja. Ako vam se svidi, možete kupiti osnovnu licencu.

Čistite li redovno svoj iPhone ili iPad? Podelite sa nama svoje omiljene trikove!