Predstavljeni novi iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

  Apple je objavio nove iPhone modele za ovu godinu. Ponovo su predstavljena tri nova uređaja i brojne nadograđene profesionalne funkcije.

  Počnimo sa iPhone-om 11

  Kao što se nagađalo, Apple je predstavio naslednika iPhone-a XR. Taj povoljniji uređaj više nije obeležen kao R, sada je postao standardan model, nazvan iPhone 11. Biće dostupan u šest različitih boja: crnoj, beloj, crvenoj, ljubičastoj, zelenoj i žutoj. Prednja i zadnja strana uređaja ojačane su još izdržljivijim staklenim panelima.

  Veličina ekrana se nimalo nije promenila – i dalje se radi o 6,1-inčnom Retina ekranu. Međutim, zvučnici su unapređeni na Dolby Atmos ozvučenje. Kako je iPhone XR bio prvak što se tiče izdržljivosti baterije, Apple je uspeo da postigne da ovaj uređaj radi još jedan sat duže. I Face ID je malo brži.

  Promene na kameri su takođe bile predvidive. iPhone 11 poseduje ultra široko sočivo, kojim je omogućen 2x optički zoom. Nadograđen je i portretni način rada, a sada su dostupni i prepoznavanje kućnih ljubimaca, kao i novi način rada, Kimono.

  Najveće unapređenje kamere se odnosi na noćno snimanje: predstavljena je nova funkcija, Night Mode (noćni način rada). Aplikacija podržava i duži "shutter speed", čime su slike svetlije i detaljnije. Osim Smart HDR-a, predstavljeni su i 36% bolji LED blic kao i funkcija QuickTake.

  Što se tiče zadnje kamere, rezolucija je ostala identična, pa je 4K 60 fps i dalje gornji limit, ali prednji senzori su mnogo bolji. Senzor od 7MP zamenjen je onim od 12MP, sa rezolucijom od 30 frejmova u sekundi. Takođe, na prednjoj kameri je moguće i usporeno snimanje.

  Ove godine je i povoljniji model opremljen procesorom A13 Bionic, što znači da su CPU i GPU 20% brži. To možda ne ostavlja bez daha, ali Apple uvek stavlja energetsku efikasnost ispred performansi.

  iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

  Ove godine se najviše koplja lomilo oko naziva novih uređaja. Sada znamo da smo dobili iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Što se tiče dizajna, izgled oba uređaja prati prošlogodišnji trend. Paleta boja obogaćena je novom nijansom – Midnight Green. Okvir od nerđajućeg čelika i staklene površine i dalje su iste, ali ojačane. Zadnja strana uređaja je više matirana nego kod prošlogodišnjih modela.

  Dimenzije ovih premium modela su ostale jednake, samo što oni sada poseduju Super Retina XDR ekrane, predstavljene na ovogodišnjem WWDC-u. Oni donose povećanje energetske efikasnosti od 15% i osvetljenost od 1200 nita. Kao i u slučaju iPhone-a 11, mozak oba uređaja je procesor A13 Bionic.

  Kao što smo očekivali, baterije ova dva modela značajno su se poboljšale. Manji model sada može raditi četiri sata duže, dok veći model na raspolaganju ima i pet sati više aktivnog rada. Štaviše, pakovanje uključuje adapter od 18W koji omogućava brzo punjenje. Napokon.

  Ova dva modela poseduju i tri sočiva kamere. To znači da su se sva ona nagađanja o trostrukoj kameri pokazala kao tačna. Osim običnog i telefoto sočiva, dodato je i ultra široko sočivo, i to sva tri od 12MP.

   

  Na kraju, zoom ove dve Pro verzije sada je puno lakši za upotrebu, a i uređivanje snimaka u fabričkoj aplikaciji je postalo dosta lakše.