Šta je potrebno instalirati na novom Mac-u?

Kupili ste svoj prvi Mac? Evo šta je potrebno da instalirate ako krećete od samog početka!

Ukoliko se prvi put susrećete sa Apple-ovim računarom, onda su to za vas potpuno nove okolnosti i izazovi sa kojima morate da se suočite. U ovom članku ćemo posvetiti pažnju svemu što vam je potrebno za sam početak, pored osnovnog pribora koji se nalazi u box-u.

Inžinjeri kompanije Apple su razmišljali o svemu da bi u što većoj meri olakšali korišćenje računara novim korisnicima. Na svakom uređaju su, pored sistema, instalirane i aplikacije koje su spremne za upotrebu već prilikom prvog pokretanja računara. Oni korisnici koji su sa Windows-a prešli na macOS bi, po automatizmu, krenuli da traže aplikacije koje je potrebno instalirati na samom početku. Ali to je apsolutno nepotrebno!

Šta je sve instalirano zajedno sa macOS-om na svakom Mac-u? Na listi instaliranih aplikacija se nalaze Photos, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote, Siri, Safari, Mail, FaceTime, Messages, Maps, News, Stocks, Home, Voice Memos, Notes, Calendar, Contacts, Reminders, Photo Booth, Preview, Books, App Store, Time Machine, TV, Music, Podcasts, Find My, QuickTime Player.

Dakle, imate instaliran prilično dobar browser Safari, aplikaciju Mail za slanje e-pošte, aplikaciju Photos za prikupljanje svih vaših fotografija, kao i aplikaciju iMove za uređivanje vaših video klipova. GarageBand aplikacija je namenjena ljubiteljima muzike, dok se besplatan iWork paket sastoji od Pages, Numbers i Keynote, a te komponente vam mogu poslužiti kao odličan alat prilikom obavljanja posla.

Finder vam omogućava da upravljate svim podacima koji se nalaze u vašem računaru, dok vam Time Machine opcija pomaže da zaštitite vaše podatke sa backup-ovima.

Šta vam je još potrebno?

Video player

Ukoliko vam se dogodi da se susretnete sa video sadržajem iz drugih izvora (osim sa iTunes Store-a), verovatno će vam biti potreban višenamenski video player koji može da podrži sve formate i prevode. Pored integrisanog QuickTime player-a, VLC ili MPlayerX mogu biti odlični izbori.

Ako tražite alternativnu aplikaciju za upravljanje datotekama, ForkLift 2 je pravi odabir, baš kao i Path Finder koji može biti omiljena aplikacija svima onima koji su koristili Total Commander.

Microsoft Office? Da li vam je zaista potreban ili ne?

Za osnovnu upotrebu, iWork bi trebalo da je dovoljan budući da može da podrži sve potrebne formate. Ipak, postoji mnogo korisnika koji nisu spremni da promene svoju ustaljenu rutinu koju imaju u Microsoft-ovom programu. Možete vrlo lako da se pretplatite i preuzmete aplikaciju sa Microsoftove zvanične stranice.

Nema više antivirusa

Korišćenje bilo kog Mac računara neće od vas tražiti da instalirate niti jedan antivirus program. Ne verujte nikom ko vam kaže drugačije. U proteklim decenijama je bilo svega nekoliko slučajeva (u poređenju sa milionima) "opasnosti" koje su izazivale određene probleme. Međutim, Apple je uvek brzinski reagovao na sve napade i rešavao ih efikasno i lako u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Posetite System Preferences > Software Update menu i u Advanced tab-u omogućite "Install system data files and security updates" koji će omogućiti da vaš Mac bude u toku sa poslednjim ažuriranjima iz oblasti zaštite. U međuvremenu, u meniju Security and Privacy možete da dozvolite instalaciju aplikacija kako onih sa App Store-a, tako i aplikacija treće strane, a nudi vam se mogućnost i da ograničite tu opciju na instalaciju samo onih aplikacija koje je su dostupne isključivo na App Store-u.

Pored toga što ometa druge aplikacije i čini da vaš računar radi dosta sporije, antivirus nije dobar za vaš uređaj.

Virtualizacija

Može se dogoditi da naiđete na određene probleme prilikom pronalaženja aplikacija koje su kompatibilne sa onima koje ste koristili na starom računaru. Ukoliko pokretanje određenih programa nije moguće na vašem Mac-u (a to je slučaj sa svega nekoliko programa uglavnom iz računovodstvene oblasti), imate mogućnost da pokrenete Windows na svom uređaju. Kada je reč o virtualizaciji, postoje dve softverske kompanije koje međusobno konkurišu jedna drugoj - Parallels i VMware.