Stiže nam novi iPhone SE!

Jeste li spremni za iPhone SE? Sasvim nov telefon, obučen u staro, ali prepoznatljivo ruho. Najnoviji model iPhone SE telefona se vraća na tržište ove godine u svom punom sjaju!

Već nekoliko godina unazad pred svaku najavu proizvoda kruže glasine o povratku modela koji su mnogi korisnici, doslovno rečeno, obožavali! I naša redakcija je više puta pisala o tome, prenoseći vesti svih svetskih portala koji pomno prate svaki potez kompanije iz Kupertina i love poverljive informacije koje bi bile značajne za nas čitaoce i ljubitelje čitavog Apple-ovog ekosistema.

Konačno je došao i taj dan jer iPhone SE zvanično stiže! Ne, nije u pitanju 2016. godina, niti je reč o modelu koji je izašao te, sada već, davne godine. Možemo da kažemo da ovaj telefon vraća duh prošlih dana, ali samo iz razloga što mu je ime ostalo nepromenjeno i što tek pomalo liči na svog prethodnika. Lepa vest stiže za ljubitelje starog izgleda iPhone-a. Home taster je ponovo u modi!

Stari dizajn u novom omotu

Kao što smo i očekivali, dizajn ponajviše podseća na iPhone 8, međutim sa displejom od 4,7 inča, manji je od uobičajenih veličina svih aktuelnih iPhone modela. Kada je reč o materijalima izrade, ovaj telefon je sličniji iPhone-u 11. Prednja strana Black, White i (PRODUCT) RED modela je pokrivena aluminijumom u crnoj boji, dok je poleđina u staklu što imamo prilike da vidimo i na modelima koji su se pojavili na tržištu protekle jeseni.

Ovaj uređaj poseduje Retina HD IPS LCD ekran sa uobičajenom rezolucijom 1334 x 750 piksela i njihovom gustinom od 326 ppi. Integrisana je i True Tone tehnologija iz prethodnih modela. True Tone tehnologija poseduje inteligentni senzor koji automatski prilagođava jačinu osvetljenja u odnosu na doba dana i u odnosu na nivo trenutnog spoljašnjeg osvetljenja. Retina HD displej takođe podržava reprodukciju Dolby Vision i HDR 10 video zapisa.

Ugrađena je i funkcija Haptic Touch, a kako dolazimo do dna ekrana ne možemo, a da ne spomenemo i Home taster koji se na velika vrata vraća i Touch ID o kome ne treba mnogo govoriti. S druge strane, nedostaje integrisani konektor koji je izbačen iz okvira uređaja, ali ga možete pronaći u kutiji zajedno sa EarPods i Lightning konektorima.

A13 Bionic čip

Zaista nema potrebe da brinete da li će ovaj telefon moći da odgovori na sve zadatke koje budete postavili pred njega. Sa ugrađenim A13 Bionic čipom, uređaj koji je pred vama će vas uveriti da je reč o pravoj maloj mašini. Ovaj čip će takođe pomoći kameri od 12MP da snima kvalitetne i dobre fotografije. Veoma smo znatiželjni da saznamo kako će se ova kamera pokazati u poređenju sa kamerama ostalih iPhone modela.

A13 Bionic nam je već poznat jer je implementiran u iPhone 11 i 11 Pro uređaje. Ova komponenta će zasigurno ispuniti sve naše potrebe, pogotovo one iz domena proširene stvarnosti (AR), što je smer u kom Apple već godinama napreduje. Neverovatni osmojezgarni Neural Engine može da izvrši 5 milijardi kalkulacija u sekundi i da, zahvaljujući mašinskom učenju, bude upotrebljen za različite namene.

Pored svih ovih mogućnosti, Apple računa na to da će korisnici ovog uređaja moći da se oslone i na izuzetno optimizovano trošenje baterije. Na polju energetske postojanosti baterije se očekuju iste performanse kao tokom prosečne upotrebe iPhone-a 8, čime će biti omogućeno 13 sati offline i 8 sati online reprodukcije video zapisa i 40 sati reprodukcije audio zapisa. Prognoze su, po svemu sudeći, krajnje optimistične.

I adapter za punjenje od 18W obećava, s obzirom na to da se za pola sata punjenja očekuje popunjenost i do polovine od ukupnog kapaciteta baterije. Takođe, bežično punjenje je izgleda postao opšte prihvaćeni standard kada je reč o ovim uređajima, pa ga tako možemo očekivati i kod iPhone-a SE.

Ono što, međutim, nedostaje je 5G, a uređaj podržava Wi-Fi 6 standard i LTE. Sa druge strane, izrađuju se modeli u Dual SIM i eSIM verzijama.

Ovaj uređaj sadrži kameru od 12MP sa mogućnošću snimanja fotografija širokougaonim objektivom koji dozvoljava petostruki digitalni zoom, a zahvaljujući A13 Bionic čipu moguć je i Portrait mode sa bokeh efektom i ostalim efektima portretnog osvetljenja (prirodno svetlo, studijsko svetlo, konturno svetlo...).

Kamera iPhone-a SE poseduje LED blic, opciju Live Photo, opciju Smart HDR photo, mogućnost optičke stabilizacije slike, kao i snimanje 4K video klipa, najviše 60 fps.

Apple daje reč da je ovaj telefon otporan na prašinu i vodu, a garantuje i to da bi telefon mogao da izdrži i do 30 minuta na dubini od jednog metra. Phil Schiller, Apple-ov menadžer za međunarodni marketing je rekao:

„Prvo iPhone SE je bio pravi hit proizvod. Ogroman broj naših korisnika je obožavao kombinaciju malih dimenzija, vrhunskih performansi i pristupačne cene. Prilikom kreiranja nove, druge generacije iPhone SE telefona pokušali smo da ovu ideju dodatno unapredimo. Integrisali smo najbolji sistem kamera sa jednim objektivom za izradu odličnih fotografija i video zapisa, a opet smo imali i cenu u vidu.

U novi iPhone SE smo integrisali i A13 Bionic čip, koji omogućava dugo trajanje baterije, snimanje fotografija u Portrait režimu, kreiranje Smart HDR fotografija, ali i snimanje visokokvalitetnih video zapisa. Ovaj uređaj je savršeni saputnik, za igranje igrica, za pretragu po internetu, a sadrži i savremene sigurnosne tehnologije na koje su naši korisnici već navikli. Ne možemo da sačekamo da naši prvi kupci stignu do svojih uređaja!"

Dobili smo mali, kompaktni iPhone koji je, uz nekadašnji izgled, sa sobom doneo sve pametne inovacije koje su se dogodile u poslednjih nekoliko godina. Ovaj telefon će se naći na tržištu u verzijama od 64GB,128GB i 256 GB. Izgleda da je slogan primeren i potpuno istinit:

Lots to love.
Less to spend.

Putem sledećeg linka možete odabrati model za koji ste zainteresovani, i budite prvi koji će biti obavešteni o dostupnosti novog proizvoda.