Strava – nacrtajte T-Rexa dok trčite

Da, ako ste dovoljno kreativni, možete nacrtati i tiranosaurusa dok upotrebljavate aplikaciju Strava za trčanje. Ili Darth Vadera. Ali krenimo ispočetka.

U App Store-u možete pronaći mnogo aplikacija za trčanje i biciklizam koje nude iste stvari: dok vi trčite ili vozite bicikl, mobilni ili pametni sat će brojati pređene kilometre, beležiti vreme i pratiti potrošnju kalorija.

Kada je u pitanju biciklizam, postoji nekoliko odličnih rešenja koja rado upotrebljavamo. Ali potrebno nam je nešto novo i drugačije. Upravo zato nam je pažnju privukla aplikacija koja ima mnoštvo zanimljivih detalja i potpuni program vežbanja sa nekoliko dodatnih funkcija. Radi se o aplikaciji pod imenom "Strava".

Pravo društveno iskustvo

Jedna od najvećih prednosti je što možete postati deo prave zajednice. Iako vam i neke druge aplikacije nude mogućnost ostavljanja komentara i lajkova, Strava je jedina u kojoj to zaista funkcioniše jer ljudi redovno komuniciraju. Početni ekran uključuje pregled aktivnosti vaših prijatelja.

Možete pratiti druge ljude, komentarisati njihove vežbe i podržati ih ako vam se sviđaju njihove aktivnosti. I vi možete podeliti svoja dostignuća – samo na početku vežbe pritisnite Start, a na kraju Finish. Ne može biti lakše.

Osim standardnih podataka za vežbanje, svojim treninzima možete dodati i fotografije i potom ih označiti, recimo kao ubitačan trening ili laganu šetnju po kraju.

Sigurno se već pitate kada ćemo doći do dela sa T-Rexom. Pa, njega možete naći na karti. I tu leži prava moć aplikacije Strava. Ne, nećete svoji trčanjem oblikovati T-Rexa ili Darth Vadera, ali aplikacija upotrebljava prikupljene informacije na vrlo pametan način.

Takmičite se sami sa sobom i sa drugima

A najbolji deo tek stiže, pod uslovom da volite izazove. Strava vam omogućava da kreirate manje ili veće rute, a GPS praćenje dopušta aplikaciji da analizira vaše performanse u odabranom delu staze. Vaši rezultati dodaće se na spisak sa bodovima, na kome se nalaze svi koji su prešli taj deo.

Tako možete upoređivati svoje rezultate sa bilo kim na svetu. Na najčešćim lokacijama se takmiči  nekoliko desetina hiljada sportista, pa je zaista pravi uspeh progurati se među prvih sto. Međutim, ništa vas ne sprečava da budete prvi u svom kraju. Takođe, svaki put kada oborite sopstveni rekord, dobićete nagradu.

Ova aplikacija mogla bi biti savršena za sve kojima treba malo motivacije. Ako želite da se redovno takmičite sa drugima, možete se pretplatiti na zajedničke izazove na mesečnom nivou, i tako se podstaći da postižete više i osvojite razne poklone, prave značke i kodove za popuste.

Aplikacija je dostupna u besplatnoj i premium verziji. Premium verzija uključuje dodatke poput toplotne mape, fitnes dijagrama i slično.

Preuzmite aplikaciju Strava iz App Store-a (iPhone, iPad, Apple Watch – besplatna, IAP)