Unsplash – gomila besplatnih fotografija

App Store je pun aplikacija koje nude besplatne pozadinske slike. Većina ih je preplavljena reklamama, a kvalitet slika ponekad je u najmanju ruku upitan. Ali sa Unsplashom možete zaboraviti na takve probleme.

Odabir pozadinske slike na bilo kojem uređaju često je važan detalj. Iako su dostupna fabrička rešenja, ubrzo nam dosade, i onda na scenu stupa Unsplash.

Unsplash je stranica za fotografije, pokrenuta 2013. godine. Iza nje se kriju tri mlade osobe, a njihova platforma omogućava fotografima da objavljuju svoje radove besplatno. Reč je digitalnoj galeriji koja je započela sa tek desetak slika, a danas ih je dostupno više od 850.000, dok se broj članova povećao na 100.000.

Najveća prednost ove usluge je da fotografije možete koristiti za različite namene. Sve slike sa Unsplasha mogu se besplatno preuzeti i upotrebljavati bez ikakvih ograničenja, a za potrebe kreiranja sopstvene internet stranice, marketinških materijala i drugih projekata. Slike imaju dovoljno dobru rezoluciju da se mogu upotrebiti i kao pozadina na mobilnim telefonima.

Sada je ta kolekcija dobila i zvaničnu aplikaciju. Ona zauzima tek 3,7 MB prostora, radi brzo i pouzdano, i ima pregledan interfejs. Zahvaljujući lakom pretraživanju, možete pristupiti gomili slika koje odgovaraju vašem ukusu i željama.

Da biste preuzeli sliku, samo dodirnite taster u gornjem desnom uglu i ona će automatski biti sačuvana u vašoj galeriji. Takođe, možete proveriti sve informacije o rezoluciji, uređaju kojim je slika snimljena i sl.

Aplikacija je dostupna i u Dark Mode-u, i nema reklama – mi još nismo naišli ni na jednu, a aplikaciju koristimo više meseci.

Upotreba ove aplikacije ne zahteva registraciju. Ako ipak odlučite da se pridružite zajednici, moći ćete da uživate u mogućnosti da delite svoje radove i kreirate sopstvene kolekcije. Osim aplikacije za iOS, postoji i verzija za macOS, ali u tom slučaju je možda jednostavnije da upotrebite internet stranicu.

Koju pozadinsku sliku trenutno imate?