Sve tajne preuređene aplikacije Find My – podelite svoju lokaciju sa prijateljima

Sa novim iOS 13 i macOS Catalina sistemima je stigla i nova verzija aplikacije Find My, u okviru koje su u jednu aplikaciju integrisane dve - Find My Friends i Find My Phone. Samim tim, nova aplikacija je postala poprilično složena.  

Ime ove preuređene aplikacije je Find My. Nova aplikacija sadrži tri glavna taba: People, Devices i Me.

Ova nova verzija je prilično transparentna, jednostavna je za korišćenje i modernog izgleda. Od sada na jednom mestu možete da odredite svoju, ali i da proverite lokaciju svojih prijatelja. Ova aplikacija ima Dark Mode verziju.

Potražite ljude 

U okviru ovog taba ćete biti u mogućnosti da odredite kako vašu preciznu lokaciju, tako i lokaciju svojih prijatelja i članova porodice, odnosno svih onih koji dele svoju lokaciju sa vama. Da bi tako nešto bilo moguće, dovoljno je da u Settings omogućite opciju Share my location.

  1. Uđite u Settings i izaberite svoj ID koji se nalazi na vrhu.
  2. U meniju Findy My omogućite opciju Share my Location

Kada to uključite, možete da počnete sa deljenjem svoje lokacije sa svojim kontaktima putem aplikacije Find My. Ako želite, svoju lokaciju možete da podelite i putem poruke.

Podelite svoju lokaciju 

  1. Otvorite aplikaciju Find My, a zatim selektujte tab People
  2. Izaberite “+ Share My Location”
  3. Upišite ime kontakta ili broj telefona sa kojim želite da podelite svoju lokaciju.
  4. Pritisnite Send
  5. Izaberite vremenski interval u okviru kog želite da podelite vašu lokaciju sa drugima (sat vremena, do kraja dana ili bez prestanka)
  6. Potom pritisnite OK

Ovim putem ćete omogućiti drugima da prate vaše kretanje sve dok ne istekne izabrani vremenski interval ili dok vi sami ne odlučite da prekinete deljenje lokacije, što možete da učinite u bilo kom trenutku.

Ovu opciju možete da podesite zasebno za svaki uređaj koji imate. Ako, primera radi, imate iPhone i iPad, postoji mogućnost da preko opcije Use this podesite sa kog uređaja želite da delite aplikaciju.

Ask for permission to view other’s location

Da biste nekoga počeli da pratite, najpre morate da podelite svoju lokaciju.

  1. Izaberite tab People
  2. Dodirnite Ask To Follow Location
  3. Pritisnite OK

Sada je potrebno da vam taj korisnik dozvoli praćenje lokacije njegovog uređaja. Da biste lakše stigli do te osobe, potrebno je da pritisnete njegovu lokaciju na mapi, a potom izaberete opciju Directions. Ova aplikacija vam pruža i mogućnost da određene kontakte dodate u kategoriju omiljenih, kao i da vam, ukoliko to želite, šalje obaveštenja o promenama lokacija izabranih kontakata.

Ukoliko se dogodi da imate pristup podacima nekog kontakta, ali ne možete da vidite njegovu lokaciju to može biti u slučajevima kada postoje problemi ili sa mrežom ili u konekciji između dva uređaja ili u situaciji kada je isključena opcija deljenja lokacije i slično. Svoje podatke o lokaciji možete da proverite u Settings > Privacy > Location Services > Share My Location.