12 prečica na tastaturi za Safari koje potrebno da znate

Safari je nesumnjivo najefikasniji pretraživač koji možete da imate na svom Apple računaru pa je preporuka da vam upravo ova aplikacija bude prvi izbor, pogotovo ako se želite da zaštite vašu bateriju od prekomerne potrošnje.

U ovom tekstu vam predstavljamo čak 12 prečica - trikova, koji će vam olakšati rad u ovom pretraživaču i pomoću kojih ćete biti značajno efikasniji tokom njegovog korišćenja.

1. Brzo prebacivanje između otvorenih kartica (Quickly Switch)

Da biste se brzo prebacivali između otvorenih kartica, pritisnite Control + Tab ili Control + Shift + Tab. Možete da pritisnete i Command +1 do Command + 8 da biste otvorili izabranu karticu. Ako vam sve otvorene kartice ne stanu u tab bar, jednostavno prevucite udesno ili ulevo na bilo kojoj kartice pomoću trackpad-a da bi se otvorile i one koji se ne vide.

2. Automatsko otvaranje krajnje desne kartice

Da biste automatski otvorili krajnju desnu karticu, pritisnite Command + 9. Ova zgodna prečica funkcioniše samo na Mac uređajima koji imaju macOS High Sierru 10.13.4 ili noviji sistem. Na starijim verzijama macOS-a vas ova prečica vodi do devete kartice.

3. Zatvaranje kartice

Izabranu karticu vrlo lako možete da zatvorite pritiskom na Command + W. Da biste zatvorili sve kartice osim one koja je trenutno otvorena, kliknite desnim klikom miša na Control + (broj kartice koju želite da zadržite otvorenom), a potom u padajućem meniju izaberite opciju Close Other Tabs. Druga opcija je da pritisnete Option + na izabranoj kartici.

4. Ponovo otvorite nedavno zatvorenu karticu/prozor

Postoji nekoliko prečica za otvaranje nedavno zatvorenih kartica ili prozora. Ako je zatvaranje kartice koju želite ponovo da otvorite bilo poslednje što ste uradili u Safariju, potrebno je da upotrebite standardnu prečicu za poništavanje prethodne radnje - Command + Z. U suprotnom, pritisnite Shift + Command + T ili izaberite Reopen Last Closed Tab, opciju koja se nalazi u Safari-jevom meniju History.

Obe ove prečice se mogu koristiti više puta za redom da biste otvorili sve zatvorene kartice. Ako želite da otvorite neku određenu karticu, možete je pronaći u u okviru menija Recently Closed (History).

Da biste ponovo otvorili bilo koji slučajno zatvoren prozor ili karticu tokom poslednjeg korišćenja internet pretraživača, otvorite History i izaberite opciju Reopen All Windows From Last Session.

5. Prebacujte se između prozora

Naučili smo kako da se prebacujemo između kartica, a kako ćemo se prebacivati između prozora? Pritisnite Command + ` ili Command + Shift + ` da biste otvorili prethodni prozor.

6. Idite napred/nazad

Hajde da malo odmorimo miš i trackpad. Prečica Command + ] vas vodi na sledeću stranicu, a Command + [ vas vraća na prethodnu.

7. Pregledajte celu stranicu

Da biste pregledali celu stranicu (scroll), pritisnite i zadržite taster Option i pritisnite strelicu nagore ili nadole u zavisnosti od pravca u kom želite da idete. Možete da pritisnete i Space ili Space + Shift da biste scroll-ovali na dole ili na gore.

8. Idite na početak ili na kraj internet stranice

Da biste automatski došli na sam početak ili na kraj stranice, pritisnite i zadržite taster Command i pritom pritisnite strelicu na gore ili na dole koje vas, respektivno, vode na dva različita kraja stranice.

9. Prikaži/sakrij favorites bar

Da biste prikazali ili sakrili favorites bar, pritisnite Command + Shift + B.

10. Otvorite private-browsing window

Da biste brzo i lako otvorili prozor za privatno pretraživanje, pritisnite Command + Shift + N.

11. Prikaži/sakrij sidebar

Želite li brz pristup opcijama Bookmarks, Reading List i Shared links? Pritisnite Command + Shift + L.

12. Idite direktno na URL bar

Ako želite da brzo i lako pristupite URL traci da biste iskopirali postojeću ili upisali novu adresu, pritisnite Command + L.

Naravno, postoji još mnogo prečica za Safari koje vam danas nismo naveli, ali ovih 12 osnovnih treba da bude deo vašeg svakodnevnog arsenala.